Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Při výročí posvěcení svatovítské katedrály udělí kardinál Duka Svatovojtěšské medaile

Domácí zpravodajství / MiH / Apha.cz / 8. května 2015 9:08
Při výročí posvěcení svatovítské katedrály udělí kardinál Duka Svatovojtěšské medaile

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze
Autor: Wikipedia.org / Steve Collis / Creative Commons

Praha - Kardinál Dominik Duka bude v úterý 12. května od 18.00 hodin slavit liturgii v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha při příležitosti 86. výročí posvěcení dostavěné svatovítské katedrály. Při této příležitosti udělí tři Svatovojtěšské medaile - Jaroslavě Tröstlové, Jiřímu Rajmundu Treterovi a Heleně Soukupové.

Pražský metropolitní chrám zůstával po několik staletí stavebním torzem. Až 1. října 1873 (při oslavě 900 let biskupství) položil kardinál Schwarzenberg základní kámen k dostavbě chrámu svatého Víta. Prvním stavitelem se stal Josef Ondřej Kranner, který využil zkušeností z Francie, Německa a Itálie nejen k opravě staré části dómu, ale také při vypracování vlastního návrhu na dostavbu chrámu v duchu romantické gotiky. Po něm převzal stavbu architekt Josef Mocker, představitel přísného restaurátorského purismu (zachování slohové čistoty) a pseudogotické architektury. Posledním, kdo se na dostavbě podílel, byl Kamil Hilbert. Tomu bylo dopřáno dokončit chrám na prahu svatováclavského milénia.

Vysvěcení, které toužebně očekávalo mnoho generací, se konalo v neděli 12. května 1929 a chrám pak byl slavnostně a oficiálně otevřen 28. září 1929. Tím bylo dovršeno staleté úsilí dokončit stavbu katedrály na Pražském hradě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)