Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Muslimové k dánským karikaturám přistupovali jako mafie, říká jejich autor

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 28. května 2015 15:40
Muslimové k dánským karikaturám přistupovali jako mafie, říká jejich autor

Fleming Rose
Autor: Wikipedia.org / derthie / Wikimedia Commons

Praha - Stojím si za tím a nelituji toho, říká i deset let po zveřejnění kontroverzních karikatur proroka Mohammeda, které vyvolaly bouře v islámském světě, tehdejší editor kulturní rubriky dánského deníku Jyllands-Posten Flemming Rose. Muslimové se tehdy podle něj snažili Dánsku vnutit svá tabu, což odmítá a přirovnává k praktikám mafie. Pokud by západní společnost přistoupila na tato pravidla, nemohla by si dělat legraci třeba ani z Karla Marxe - proroka levice, prohlásil v Praze dánský novinář a mezinárodně známý obhájce svobody projevu.

"Jediné právo, které byste neměli mít v demokracii, je právo nebýt uražen," tvrdí Rose, který dnes vede zahraniční rubriku dánského listu. "Jestliže máme ve společnosti rozmanitost, musíme očekávat, že bude rozmanitost i ve způsobu projevu, i když by to bylo urážlivé pro některé členy této společnosti," soudí. V nadsázce navrhuje, aby současná multikulturní společnost šla na "školení v necitlivosti". "Jestliže má existovat svoboda projevu, musíme všichni mít tlustší kůži," říká autor knihy Tyranie mlčení, v níž sporné karikatury také otiskl.

Za hranici svobody projevu považuje tento původním vzděláním rusista a dlouholetý moskevský korespondent nabádání k násilí. Za nejdůležitější v přístupu ke svobodě slova pokládá toleranci, kterou u části evropských muslimů postrádá.

"Muslimové v Evropě si sami musí vypracovat určitý koncept, jak přistupovat k rouhání, a musí se naučit toleranci," míní. "Potřeba tolerantnosti se přitom vztahuje k příjemci projevu. Není to Charlie Hebdo, kdo je netolerantní, když zveřejní karikatury Mohammeda, ale jsou to ti, kteří zabili jeho novináře," připomněl lednový teroristický útok na redakci francouzského satirického časopisu, který měli na svědomí dva muslimští radikálové. Zahynulo při něm tehdy 12 lidí včetně kreslířů.

Zveřejnění karikatur Mohammeda ve francouzském magazínu Rose hájí stejně jako jejich publikování v jeho domovském listu Jyllands-Posten v roce 2005. A to i navzdory faktu, že mu přineslo život pod ochranou policie. Také jeho středeční vystoupení v Goethově institutu v Praze se odehrálo za silného dozoru bezpečnostních orgánů.

Zdůraznil v něm, že respektuje islám a na jeho svatých místech ctí pravidla muslimů. "Pokud ale mimo tato svatá místa po mně požadují, abych já jako nevěřící se podřizoval jejich tabu, tak po mně nechtějí úctu nebo respekt, ale chtějí, abych se podřídil. A to je v rozporu s principem liberální demokracie. O to šlo i v naší dánské debatě, kdy se nám někteří muslimové snažili vnutit svá tabu," přiblížil Rose diskuze o zveřejnění karikatur v Dánsku před deseti roky, které muslimové odmítali jako urážku svého náboženství. "Možná je to podobný princip jako u mafie, že když ji nerespektujete, tak vás zabije," dodal.

Pokud by společnost na požadavek muslimů přistoupila, podle sedmapadesátiletého Dána by to znamenalo, že by se nesměly zveřejňovat ani karikatury Buddhy, Ježíše Krista nebo Mojžíše, kteří jsou také proroky světových náboženství. "Jestliže chcete být ve světské společnosti důslední, tak se musíte soustředit i na nevěřící a nemůžete zesměšňovat ani Karla Marxe, protože je to prorok marxismu, nebo Adama Smithe - proroka volného trhu," uvedl. "Jestliže půjdeme tímto směrem, tak se dostaneme do tyranie a ticha," varoval.

 

Související text: Kauza karikatury - klíčový summit v Mekce

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)