Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Slezští evangelíci se sejdou k jednání synodu

Domácí zpravodajství / kir / SCEAV / 28. května 2015 23:52
Slezští evangelíci se sejdou k jednání synodu

Lutherova růže – emblém luterských církví
Autor: Wikipedie

Komorní Lhotka - V sobotu 30. května se uskuteční zasedání synodu Slezské církve evangelické augsburského vyznání (SCEAV). Heslo synodu zní Evangelizace, misie a diakonie církve, hlavní přednášku na téma Důležitost misie v diakonii a diakonie v misii přednesou ředitelka Slezské diakonie Zuzana Filipková a předseda Křesťanského společenství Milan Pecka. Místem konání synodu je Sborové centrum v Komorní Lhotce.

Na programu synodu je mj. schválení rozpočtu církve, schvalování strategie financování na období 2015-2020, volba náměstka biskupa a náhradníka ordinovaného člena Církevní rady SCEAV. Na synodu zazní zpráva ze života církve za rok 2014, kterou přednese biskup Jan Wacławek a zpráva o hospodaření církve za rok 2014, kterou představí tajemník církve Bronislav Stebel.

Členové synodu se budou také zabývat návrhem Třineckého seniorátu na zrušení partnerství se Zemskou evangelicko-luterskou církví v Braunschweigu (Německo), dále zhodnotí strategický plán církve pro období 2013-2017. Kromě šedesáti dvou delegátů, kterými jsou faráři a představitelé jednotlivých farních sborů SCEAV a církevních organizací se synodu zúčastní nekteří hosté z partnerských církví.

Slezští evangelíci působí geograficky zejména na Těšínském Slezsku v Moravskoslezském kraji, na hranicích s Polskem a Slovenskem. SCEAV sdružuje zejména věřící české i polské národnosti a bohoslužby se ve většině sborů konají v obou jazycích. Církev má celkem 21 sborů + kazatelské a misijní stanice. Podle statistik z roku 2007 měla 15 357 členů. Je tedy největší luterskou církví v České republice. SCEAV reprezentuje Církevní rada v čele s biskupem, kterým je od roku 2011 Jan Wacłavek.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)