Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze probíhají Dny víry

Domácí zpravodajství / juml / / 1. června 2015 10:11
V Praze probíhají Dny víry

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative commons

Dny, víry, týdenní ekumenický festival, který chce představit víru a životní styl současných křesťanů ostatním lidem, zahájila v sobotu bohoslužba v katedrále sv. Víta. Během prvního červnového týdne se v centru hlavního města uskuteční řada přednášek, diskuzí, koncertů, výstav nebo nabídek k modlitbě a duchovnímu programu.

Projekt budou doprovázet i větší události, mezi něž patří například festival filmů s křesťanskou tematikou v kině Světozor nebo závěrečný koncert Hradišťanu v sobotu 6. června s následným průvodem světla v centru Prahy. V programu, který zahrnuje desítky akcí, je ale třeba i možnost zahrát si fotbal s řádovými sestrami na hřišti školy sv. Voršily nebo zajít na pivo s knězem v zahradě u kostela Panny Marie Královny míru na Lhotce.

Rozsahem i obsahem neobvyklý projekt Dny víry se připravoval tři roky, vyvrcholil s blížícím se 600. výročím mučednické smrti Jana Husa, který je důležitou postavou českých dějin i dějin křesťanství. "Není třeba připomínat, že tato událost se stala trvalým stigmatem našich národních dějin. Co Hus, jeho nadšení pro věc dnes říkají Čechům? Vždyť betlémský kazatel byl především vášnivým křesťanem! Chceme-li připomenout důležitou postavu našich dějin, je třeba mluvit o tom, co znamená křesťanství," říká ke spojení festivalu s Husovou osobností a jeho poselstvím kněz Michal Němeček, který se na přípravě festivalu podílel.

Dny víry skončí 6. června, symbolicky měsíc před výročím Husovy smrti na koncilu v Kostnici. Do Dnů víry organizovaných pražským arcibiskupstvím se zapojili křesťané z různých církví, kazatelé, kněží, ale především obyčejní věřící - dobrovolníci, členové hnutí, farností, sborů, komunit, nejen z Prahy, ale i z dalších míst.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)