Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Stát vrátí vyšebrodským cisterciákům 4 tisíce hektarů lesů

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 31. srpna 2015 10:41
Stát vrátí vyšebrodským cisterciákům 4 tisíce hektarů lesů

Klášter ve Vyšším Brodě
Autor: Wikipedia.org / Ptrantina / Wikimedia Commons

Vyšší Brod - Pozemkový úřad by měl do konce letošního roku vrátit vyšebrodským cisterciákům 4000 hektarů lesů. ČTK to řekl právní zástupce kláštera Tomáš Holas. Podle deníku Právo již řád získal dalších zhruba 500 hektarů lesa. Jako prvnímu řádu v Česku podařilo rozptýlit podezření úřadů, že jejich majetek jim stát konfiskoval v souladu s Benešovými dekrety. Cisterciáci by rádi zisky z historického majetku použili na obnovu zdevastované národní kulturní památky. V lesích zaměstnají místní lidi, řekl ČTK převor Justin Berka.

Podle Práva Státní pozemkový úřad přehodnotil odmítavý názor Lesů ČR a rozhodl, že šumavské lesy se mnichům vrátí. "Nedá se říct, že postoj Lesů ČR byl odmítavý, oni netvrdili, že ten nárok neuznávají nebo popírají, ale nechtěli sami rozhodnout," uvedl k věci advokát cisterciáků Holas.

Benešovy dekrety se podle něj na klášter vztahovaly hned po roce 1945, kdy ministerstvo zemědělství bylo již v komunistických rukou. "Skutečně bylo vydáno rozhodnutí, že se na majetek vztahují Benešovy dekrety, bylo ovšem formálně vadné. To bylo před únorem 1948 zrušeno v řádném procesu Nejvyšším správním soudem, který tehdy ještě fungoval," řekl Holas. Po únoru se komunisté podle něj pokusili znova o něco podobného, ale protiprávně.

Podle Holase se podařilo prokázat, že vyšebrodští mniši se postavili proti nacismu. Třeba opat Tecelín odmítl vpustit do kláštera Adolfa Hitlera při jeho návštěvě Sudet, byl zatčen a internován. Nacisté pak klášter v roce 1941 zrušili. Tecelín na Moravě vstoupil do odbojové organizace Obrana národa.

"My případné zisky z hospodaření v lesích využijeme k tomu, k čemu Rožmberkové ty lesy klášteru dali. Totiž k udržení areálu kláštera, aby mohl dále sloužit veřejnosti jako po celá staletí. Je to velký areál, který je stále z velké části zdevastovaný," řekl ČTK převor Berka. V roce 1991 se řádu vrátila polovina areálu, teď by měl stát vydat i tu druhou s hospodářskými budovami. Do základní obnovy národní kulturní památky jsou podle převora zapotřebí ještě investovat stamiliony korun.

Zaměstnanost v lesích by se podle něj měla zvýšit. "Určitě bychom chtěli založit svoji firmu, kde bychom zaměstnávali místní lidi, tak jak se to dělalo dřív," uvedl.

Ročně si Vyšebrodský klášter prohlédne 30.000 lidí. Poklady zdejších cisterciáků jsou k vidění i jinde, třeba světoznámé dílo Mistra vyšebrodského oltáře zůstalo po navrácení církvi v expozici pražského Anežského kláštera.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)