Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lesy ČR v jižních Čechách váhají s církevními restitucemi

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 11. září 2015 19:31
Lesy ČR v jižních Čechách váhají s církevními restitucemi

Klášter ve Vyšším Brodě
Autor: Wikipedia.org / Ptrantina / Wikimedia Commons

Dobrá voda (Českobudějovicko) - Lesy ČR v Jihočeském kraji zatím odmítají vydat majetek v církevních restitucích ve 30 výzvách. Chtějí prověřit, zda mají žadatelé na tento majetek skutečně oprávněný nárok. Většina odmítnutých výzev se týká majetku, který by měl po restitucích patřit vyšebrodským cisterciákům. Lesy ČR si proto na celou záležitost nechaly vypracovat nezávislou rešerši a na jejím základě se rozhodnou, zda se odvolají proti vydání majetku. Novináře o tom dnes informoval v Českých Budějovicích generální ředitel podniku Daniel Szórád.

"Ta pochybnost sama o sobě neznamená, že bychom chtěli a priori tvrdit, jaká byla skutečnost. Jde nám o to, abychom mohli s klidným vědomím a svědomím se spolehnout na výsledek správního řízení a jako takové jej budeme respektovat," řekl Szórád. V řízení Státní pozemkový úřad (SPÚ) dříve uvedl, že vyšebrodský klášter by měl v restitucích získat 4500 hektarů lesa. Odmítnuté výzvy se týkají zhruba 500 hektarů.

Zmiňovanou rešerši na posouzení situace si Lesy ČR nechávají zhotovit od bývalého soudce brněnského nejvyššího soudu. "Já s ním nemám dohodu, že bych ho mohl jmenovat, takže ho jmenovat nebudu. Ale je to člověk s bohatými zkušenostmi s restitučními procesy ," uvedl ředitel. Podle Szóráda se podnik ohledně toho, jak bude postupovat v otázce restitucí definitivně rozhodne do konce září.

Lesy ČR se v Jihočeském kraji zabývají výdejem restitučního majetku na rozloze 16.000 hektarů. Celkem jde o 228 výzev a k drtivé většině podnik nenalezl pochybnosti a nebrání se jim.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)