Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Národní eucharistický kongres do centra Brna přijelo kolem 25.000 věřících

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 17. října 2015 13:21
Na Národní eucharistický kongres do centra Brna přijelo kolem 25.000 věřících

Kardinál Paul Josef Cordes
Autor: Bihk / Lukáš Peška

Brno - Kolem 25.000 lidí přišlo dnes na brněnské náměstí Svobody na mši, kterou vyvrcholil 1. národní eucharistický kongres v ČR. Věřící pak šli v průvodu na Zelný trh, kde byl hlavní program ukončen společným vyznáním víry, tedy obnovou smlouvy s Bohem, a požehnáním.

Eucharistický kongres je první akcí svého druhu, která se koná v České republice. Tato národní duchovní setkání se obvykle v zemích s početným katolickým obyvatelstvem konají pravidelně jednou za čtyři roky. Čeští a moravští biskupové vybrali pro uspořádání prvního kongresu v zemi jižní Moravu, kde je církevní tradice ve srovnání s ostatními regiony ČR silná.

Na národní eucharistický kongres naváže světové setkání, které se bude konat na Filipínách.

Dnešní mši na náměstí Svobody zahájilo poselství papeže Františka, které četl kardinál Paul Josef Cordes. "Mým záměrem je povzbudit všechny pastýře i celý věřící lid této země, aby se často a zbožně účastnil na eucharistické oběti, očišťoval svátostí smíření a sytil se touto posvátnou hostinou," napsal věřícím v České republice papež.

Dění na náměstí Svobody a následný průvod městem mohli lidé v centru Brna sledovat na velkoplošných obrazovkách umístěných v ulicích. Jen v průvodu bylo 2000 kněžích, duchovních a ministrantů. Národní eucharistický kongres začal v Brně v pátek. Součástí programu jsou kromě mší v brněnských kostelích mimo jiné přednášky, koncerty a divadelní vystoupení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)