Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Soud začal řešit žalobu benediktinů kvůli pozemkům na Broumovsku

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 12. listopadu 2015 16:26
Soud začal řešit žalobu benediktinů kvůli pozemkům na Broumovsku

Ilustrační foto - Kostel sv. Markéty v Šonově z tzv. "broumovské skupiny kostelů" od Kiliána Ignáce Dientzenhofera
Autor: Wikipedia.org / Zp / Creative Commons

Hradec Králové - Státní pozemkový úřad neměl podle právní zástupkyně benediktinů důvod, aby odmítl restituční nárok Benediktinského opatství svatého Václava v Broumově na vydání pozemků na Broumovsku. Advokátka Alena Štumpfová to uvedla u Krajského soudu v Hradci Králové, který dnes začal projednávat první z dosud čtyř podaných žalob benediktinů proti rozhodnutí Krajského pozemkového úřadu pro Královéhradecký kraj. Naopak Státní pozemkový úřad navrhl zamítnutí žaloby.

Podle Štumpfové pozemkový úřad rozhodl na základě opisu výměru ministerstva zemědělství. "My tvrdíme, že se jednalo pouze o koncept, který se nikdy nestal rozhodnutím a předkládáme o tom důkaz," řekla Štumpfová. Právní zástupkyně pozemkového úřadu Šárka Lindovská ale řekla, že úřad zajistil doklady, které možnost vydání pozemků zpochybňovaly, například opis výnosu ministerstva zemědělství, kterým ministerstvo rozhodlo o konfiskaci majetku.

Sporný výměr ministerstva zemědělství o konfiskaci majetku z prosince 1946 tvrdí, že někteří broumovští benediktini za války spolupracovali s nacisty, a proto stát majetek zabavil podle Benešových dekretů. "K tomu se nebudu vyjadřovat. Nemusíme se obsahem něčeho, co nebylo vydáno, vůbec zabývat. Můj osobní názor je, že to bylo svinstvo. Byla zjitřená doba, příležitost získat majetek," řekla Štumpfová.

Štumpfová také tvrdí, že od prosince 1946 Zemský národní výbor v Praze rozhodl o tom, že žádný církevní majetek nepodléhá konfiskaci podle Benešových dekretů. O zastavení konfiskace majetku církevních subjektů podle ní rozhodla v prosinci 1946 také vláda.

Dnes projednávaná žaloba se týká dvou parcel u Heřmánkovic na Broumovsku. Soud během dnešního dne četl listinné důkazy. Soudce Jan Fifka další jednání odročil na 8. ledna 2016, kdy by měl pokračovat v dalším dokazování, potvrdila ČTK mluvčí hradeckého soudu Kateřina Podeszwová.

Pozemkový úřad letos v lednu oznámil, že benediktinům odmítl vydat více než pět stovek pozemků o rozloze přibližně čtyř tisíc hektarů a stavby na Náchodsku, které benediktini pozbyli už před rozhodným únorem 1948, a to v letech 1919 a 1945. Nemovitosti se podle úřadu nestaly předmětem majetkové křivdy. Benediktinský klášter pozbyl část zemědělského majetku podle úřadu v dubnu 1919 při první pozemkové reformě, o další část přišel v červnu 1945 při konfiskaci zemědělského majetku Němců, Maďarů a zrádců a nepřátel českého a slovenského národa.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)