Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Petr Piťha jmenován monsignorem

Domácí zpravodajství / juml / apha.cz / 16. listopadu 2015 21:54
Petr Piťha jmenován monsignorem

P. Petr Piťha
Autor: TS ČBK

Praha - V pátek 13. listopadu byl prof. Petru Piťhovi předán titul kaplana Jeho svatosti. Papež František tímto způsobem ocenil lidské, kněžské a akademické kvality a zásluhy významné osobnosti církve, kultury a vzdělanosti. Prof. Piťha jako veliký ctitel sv. Anežky a vytrvalý šiřitel jejího kultu ocenění převzal během mše svaté ke cti této světice.

Mons. Prof. PhDr. Petr Piťha, Dr.h.c., probošt Kapituly u kostela Všech svatých na Hradě pražském, emeritní profesor dějin a teorie kultury se narodil 26. března 1938 v Praze, kde trvale žije. Tam i vystudoval na Akademickém gymnáziu (1956), Karlově Univerzitě (1962). Na ní dále pracoval až do odchodu do penze. V letech 1992-94 byl ministrem školství. V roce 1969 byl tajně vysvěcen v Bredě. Je autorem řady knih z oborů jazykovědy, historie, pedagogiky. Významně přispěl k oboru hagiografie, v níž se zaměřil hlavně na české světce. Z nich se nejvíce věnoval sv. Anežce Přemyslovně a v posledním desetiletí přispěl k povznesení jejího kultu.

Je držitelem řady zahraničních i domácích ocenění za svou práci a postoje. Dne 13. listopadu 2015 převzal dekret, jímž ho papež František jmenoval monsignorem. 

Papež František na začátku minulého roku používání titulu monsignor omezil. Ze tří používaných čestných titulů, jejichž nositelé byli titulováni  jako Monsignor - papežský prelát, apoštolský protonotár a kaplan Jeho Svatosti - ponechal pontifik v platnosti pouze poslední. Zároveň omezil možnost jeho nabytí pro diecézní kněze mladší 65 let.  Titul monsignor může být udělen pouze hlavou církve na návrh diecézního biskupa. Biskupové takto nejednou odměňovali kněží, kteří k nim byli loajální a měli zásluhy na budování a životě diecéze.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)