Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka se v Lánech modlil za představitele státu i oběti terorismu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/red / 21. listopadu 2015 11:44
Duka se v Lánech modlil za představitele státu i oběti terorismu

Ilustrační foto - Miloš Zeman v kostele
Autor: Tisk.cirkev.cz

Lány (Kladensko) - Kardinál Dominik Duka se včera v podvečer v Lánech modlil za představitele českého státu, oběti terorismu i rukojmí teroristů v Mali. Jednu z modliteb přednesl i šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Do kostela přišlo více než sto lidí, převážně z okolí. Bohoslužba takového významu se podle Forejta uskutečnila v kostele poprvé za téměř 100 let, co je lánský zámek majetkem státu.

Duka se v lánském kostele, který přímo navazuje na zámecký pozemek, pomodlil také za národ, spravedlnost a mír. "I do náboženského života a jeho forem se mohou dostat nešvary," uvedl kardinál. Jako jeden z příkladů zmínil terorismus. Dalšími tématy při mši byly také svoboda a společenství všech bez rozdílů. Na závěr mše zazněla česká hymna.

Forejt vyzval k modlitbě za prezidenta, navrácení k víře našich otců, za moudrost pro politiky nebo například za zaměstnance lánského zámku i zastupitele.

Slavnostní uvítání Duky

Spolu s prezidentem Milošem Zemanem vítali kardinála Duku starosta Lán Karel Sklenička, zástupci místních spolků včetně dobrovolných hasičů a baráčníků, nechyběla také čestná stráž.

Podobně významná bohoslužba se v lánském kostele konala poprvé od roku 1921, kdy jej stát zakoupil. Podle Duky právě na tomto místě často dopadá na představitele státu tíže odpovědnosti. "Společenství křesťanů stojí na straně těch, kteří potřebují pomoci, stojí také na straně těch, kteří věří, že musí plnit své mezinárodní závazky, ke kterým nás také váže celá historie naší země," řekl na konci bohoslužby Duka. Po skončení mše prezident Zeman s kardinálem povečeřel.

Podle tiskového střediska Arcibiskupství pražského "setkání, na kterém se mělo jednat o původním církevním majetku v areálu Pražského hradu, bylo naplánováno několik měsíců dopředu. Za důležitější než médii zmiňované pocty považuje kardinál Duka schopnost zachovat si v současné situaci zdravý rozum."

Protest M. C. Putny

Někteří lidé, kteří se hlásí ke katolické víře, zaměření bohoslužby kritizovali. "Stydím se za svého kardinála," napsal na Twitteru literární historik a publicista Martin C. Putna, který dlouhodobě kritizuje Zemanovy názory.

Memorandum Hradu a církve

Zeman a Duka v červenci podepsali memorandum o převedení Jiřského kláštera a Nového probošství v komplexu Pražského hradu církvi. Stát by se tak mělo do konce ledna. Podmínkou dohody je, že obě památky budou do pěti let opraveny a církev se vzdá nároků na další budovy v areálu Hradu. Forejt dnes ČTK řekl, že na dokončení dohody pracují na pravidelných schůzkách týmy právníků obou stran. K tomu, zda se podaří předpokládaný termín dodržet, poznamenal, že se "text memoranda nemění".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)