Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Vatikánu pokračoval soud kvůli úniku informací

Ze světa / juml / ČTK / 7. prosince 2015 16:56
Ve Vatikánu pokračoval soud kvůli úniku informací

Pohled na Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Vatikán - Vatikánský soud, který projednává případ úniku informací o údajném zneužívání financí ve Vatikánu, se při dnešním jednání nemohl věnovat zamýšlenému výslechu prvního z pěti obžalovaných. Místo toho se zabýval řadou námitek a návrhů, které akceptoval. Novinářům to po skončení jednání řekl další z obžalovaných Emiliano Fittipaldi. Kdy bude proces pokračovat, zatím podle agentury ANSA není jasné.

Údajná zpronevěra 400 milionů eur

Aféra propukla kvůli knihám novinářů Fittipaldiho a Gianluigiho Nuzziho, kteří napsali, že papežská kurie pro potřeby svých členů zpronevěřila asi 400 milionů eur (10,8 miliardy Kč). Novináři čerpali z dokumentů získaných z počítače hlavního auditora, který měl dohlížet na transparentnost hospodaření Vatikánu. Svatý stolec ale upozornil, že jde o tajné dokumenty, které se neměly na veřejnost dostat.

Kromě obou novinářů usedli na lavici obžalovaných dva členové zvláštní papežské reformní komise. Jde o španělského duchovního Lucia Ángela Valleja Baldu a laickou členku komise Francescu Chaouquiovou, kteří se údajně dostali do počítače auditora a dokumenty předali novinářům. Pátým souzeným je Baldův tajemník Nicola Maio.

Řada formálních námitek

Na programu dnešního jednání byl původně výslech Velleja Baldy, který je už více než měsíc držen ve vazbě. Na řadu však nepřišel kvůli řadě připomínek a návrhů obžalovaných.

S některými z nich k soudu přišla i Chaouquiová, která je těhotná a procesu se účastní na svobodě. Podle agentur působila velice klidně a sdělila, že v její prospěch bude vypovídat desítka svědků.

Soud dnes mimo jiné vyhověl její žádosti, aby v procesu jako svědci obhajoby vypovídalo několik významných církevních činitelů, včetně kardinála Pietra Parolina, který je po papežovi nejvýznamnějším činitelem římskokatolické církve.

Předsedající soudce rovněž souhlasil s přezkoumáním SMS zpráv, které si mezi sebou posílali Chaouquiová a Vallejo Balda. To prý zabere více času a příští jednání, jehož datum zatím nebylo stanoveno, se bude kvůli tomu konat s vyloučením veřejnosti.

Obžalovaná prý nejedná proti papeži

"Dělají ze mě čarodějnici, ale já jsem nevinná," prohlásila dvaatřicetiletá Chaouquiová. "Nikdy jsem nejednala proti Svatému otci a nikdy to neudělám," dodala.

Zároveň důrazně popřela tvrzení, že měla sexuální vztah se spoluobžalovaným Vallejem Baldou, kterého kvůli tomu obvinila z pomluvy. Balda dříve při výslechu řekl vatikánským prokurátorům, že měl s Chaouquiovou milostný poměr.

František a Parolino trvají na právech obhajoby

Agentura AFP poznamenala, že papež František a jeho pravá ruka kardinál Parolino minulý týden trvali na nutnosti, aby při procesu, který začal 24. listopadu, byla plně zajištěna práva na obhajobu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)