Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ukrajinský arcibiskup Ševčuk: Přestože svět už na nás zapomněl, tady válka trvá

Ze světa / vlu / Radiovaticana.cz / 9. ledna 2016 23:25
Ukrajinský arcibiskup Ševčuk: Přestože svět už na nás zapomněl, tady válka trvá

Sviatoslav Ševčuk, řeckokatolický arcibiskup kyjevsko-haličský a metropolita kyjevský
Autor: Wikipedia.org / Олег Чупа / Creative Commons

Ukrajina - Ukrajinští řeckokatolíci opět slaví Narození Páně na pozadí války. „Přestože svět už na nás zapomněl, tady válka trvá. Prožíváme nejtěžší humanitární krizi od doby II. světové války,“ řekl Vatikánskému rozhlasu nejvyšší představitel ukrajinské řeckokatolické církve. Arcibiskup Sviatoslav Ševčuk podotýká, že vojenské peripetie se promítají také do prožívání svátků:

„Tyto dramatické okolnosti, válka na Ukrajině, nicméně působí, že při oslavách Narození Páně docházíme k podstatě křesťanské víry. Narození Páně je totiž oslavou přítomnosti „Boha s námi“. Nejsou to komerční svátky nebo jakési abstraktní poselství. Je to konkrétní čklověk, který se rodí, Božská osoba. Proto cítíme, že Boží přítomnost nás skutečně posiluje. Jsme si jisti, že Bůh je vždy s těmi, kteří trpí, kteří jsou opuštění, kteří museli opustit své domovy kvůli válce. Bůh s námi – jako dítě, které se rodí v Betlémě, je nadějí pro ukrajinský národ. Právě tak prožíváme letošní narození Páně,“ říká kyjevsko-haličský arcibiskup větší.

Arcibiskup Ševčuk připomněl, že v důsledku války musely opustit své domy více než 2 miliony Ukrajinců. Před svátky apeloval na věřící, aby každá křesťanská rodina připravila u svátečního stolu místo také pro uprchlíky.

Nejvyšší představitel ukrajinských řeckokatolíků informoval také o tom, že synod jeho církve doporučil zvláštní modlitbu za agresory. Probíhá vždy v úterý ve všech řeckokatolických kostelech. „Bez odpuštění se totiž náš národ nebude moci postavit agresi“ - řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Ševčuk. - „To, co je v době války nejnebezpečnější, je totiž nenávist. Kdo nenávidí, se sám stává snadnou kořistí pro ty, kdo nad ním chtějí získat vládu.“

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)