Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

František vyzval zpovědníky aby neponižovali kajícníky, mají je vítat s otevřenou náručí

Ze světa / kir / ČTK / 10. února 2016 10:39
František vyzval zpovědníky aby neponižovali kajícníky, mají je vítat s otevřenou náručí

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative commons

Vatikán -

Asi sedm stovek kněží z celého světa dostalo v úterý ve Vatikánu od papeže Františka poslední instrukce před zahájením jejich zvláštní mise. Úkolem skupiny nazvané Shovívaví misionáři má být ukázat milosrdnější tvář katolické církve hříšníkům. Informovala o tom agentura AP.

Podle papeže Františka mnozí lidé opouštějí víru proto, že jim kněží při zpovědi nadávají nebo z nich dolují trapné detaily. Zpovědní kněží podle papeže "nemají soudit a vyjadřovat nadřazenost", nýbrž vítat kajícníky s otevřenou náručí. "Obuškem ztracené ovečky zpátky nepřivedeme," apeloval František na kněží.

Speciální jednotka čítající kolem tisícovky kněží má zahájit svou misi dnes, kdy takzvanou Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. V tento den se v kostelích udílí věřícím popelec, svěcený popel - symbol pokání a pokory.

Shovívaví misionáři se mají rozjet do celého světa, včetně například Egypta, Číny, Burundi či Izraele. "Pojedete-li do Arktidy, pořádně se oblečte," vtipkoval papež.

Členové zvláštní jednotky by měli být schopni dát rozhřešení i při spáchání extrémně těžkých či nepříliš běžných hříchů, které jinak musí řešit biskup či úředník z Vatikánu. Patří k nim například znesvěcení hostie, svěcení biskupa bez papežského souhlasu či porušení zpovědního tajemství.

Jedním z těžkých hříchů, který obvykle musí projednávat místní biskup či vatikánský úředník, je potrat. Během Svatého roku, který začal loni 8. prosince a končí letos 20. listopadu, ale papež František dal povolení udělovat rozhřešení v případě tohoto hříchu kněžím na všech úrovních. Papež již dříve prohlásil, že některé ženy mohou cítit, že nemají jinou možnost, než udělat toto "trýznivé a bolestivé rozhodnutí".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)