Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

KSČM chce církvím zdanit finanční náhradu za nevydaný majetek

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 12. března 2016 15:37
KSČM chce církvím zdanit finanční náhradu za nevydaný majetek

Předseda KSČM Vojtěch Filip
Autor: Wikipedia.org / Petr Novák / Creative Commons

Praha - Poslanci KSČM předložili ve Sněmovně návrh, aby finanční náhrady církvím, kterou dostávají za majetek nevydaný v církevních restitucích, podléhala zdanění. Stát by tak podle návrhu KSČM mohl ročně získat zpět asi 380 milionů korun a za celou dobu vyplácení finanční náhrady asi 11,5 miliardy korun.

"V zákoně o církevních restitucích je stanoveno, že církve dostávají jednak majetek a jednak finanční náhradu za nevydaný majetek. My navrhujeme změnu, aby finanční náhrada byla zdaněna aktuálním procentem zdanění," řekl ČTK poslanec KSČM Vladimír Koníček.

Finanční náhrada podle nynějšího zákona o daních z příjmů není předmětem daně. Její celkový objem představuje podle důvodové zprávy 59 miliard korun, od roku 2014 se ale nesplacená část náhrady zvyšuje o inflaci, aby zůstala zachována reálná hodnota ročních splátek. Předmětem daně není ani příjem z bezúplatného nabytí majetku v rámci restitucí.

Opoziční TOP 09 je zásadně proti tomuto návrhu, řekl ČTK předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů František Laudát. "Náhrady nejsou nic jiného, než kompenzace ukradeného majetku," uvedl. Domnívá se, že zdanění by mohlo navíc odporovat ústavě.

Koníček řekl, že komunisté vnímají návrh také jako příležitost k debatě o průběhu církevních restitucí. Vláda se podle něj s Poslaneckou sněmovnou odmítá na toto téma bavit. "Pan premiér sice slíbil, že bude informovat Poslaneckou sněmovnu už víc než před rokem o stavu církevních restitucí, ale doposud tak neučinil," řekl.

Návrhem KSČM se bude nejprve zabývat vláda. Poté ho dostanou k projednání poslanci.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)