Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vláda se neshodla na postoji ke zdanění majetkového vyrovnání s církvemi

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 11. dubna 2016 14:16
Vláda se neshodla na postoji ke zdanění majetkového vyrovnání s církvemi

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš
Autor: Wikipedia.org

Praha - Koaliční ministři se dnes neshodli na jednotném postoji k návrhu KSČM, který se týká možného zdanění náhrad ve věci majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Vláda nepřijala žádné stanovisko, uvedl mluvčí kabinetu Martin Ayrer na twitteru. Pro zdanění se před jednáním vyslovili zástupci ANO, proti vystupují lidovci. Sociální demokraté, kteří byli proti církevním restitucím, vysvětlují svůj zdrženlivý postoj snahou zachovat současnou koaliční vládu.

Bez ohledu na stanovisko vlády se návrhem KSČM budou poslanci zabývat na některé z příštích schůzí. Dá se předpokládat, že postoj vládních stran ve Sněmovně bude nejednotný. Podle KSČM by stát mohl zdaněním ročně získat zpět asi 380 milionů korun a za celou dobu vyplácení finanční náhrady asi 11,5 miliardy korun. Pražský arcibiskup Dominik Duka začátkem dubna řekl, že pokud by Parlament návrh schválil, církev by se obrátila na Ústavní soud.

Jurečka: KSČM už jednou majetek církvím sebrala

Legislativní rada vlády vedená Jiřím Dienstbierem (ČSSD) připravila pro dnešní jednání kabinetu návrh nesouhlasného stanoviska. Zdanění by podle něj ohrozilo legitimní očekávání na straně církví a náboženských společností. Podle vládních legislativců návrh KSČM také představuje významné riziko nepřípustné retroaktivity. Jako příklad uvedli velmi podobný postup týkající se dodatečně zdaněné státní podpory stavebního spoření, které již dříve Ústavní soud zamítl. V návrhu také stálo, že podle současného zákona o daních z příjmů nejsou dotace, příspěvky a další podpory církvím z veřejných rozpočtů předmětem zdanění, a proto by bylo nesystémové, kdyby se zdaňovala i tato finanční náhrada.

"Již jednou v roce 1948 KSČM sebrala majetek církvím a perzekvovala duchovní i laiky. Dnes vláda projednává druhý pokus KSČM na zdanění Odmítáme dodatečné zdanění navráceného majetku a finanačního vypořádání, jak navrhuje KSČM. Překvapuje mě, že takový návrh chtějí podporovat ministři ANO," uvedl na twitteru k dnešnímu jednání místopředseda lidovců Marian Jurečka. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) před jednáním ministrů novinářům řekla, že podpora návrhu by znamenala porušení koaliční dohody.

Otočilo hnutí ANO svůj názor?

7. října 2013 uvedla Věra Jourová pro magazín Christnet.cz jako odpověď na otázku, zda hnutí ANO souhlasí se schválenou podobou zákona o majetkovém vyrovnání mezi státem, církvemi a náboženskými společnostmi: "Souhlasíme, zákon nezpochybňujeme a nechceme revidovat, ostatně je "posvěcen" i Ústavním soudem. Spoléháme však na nestrannou a profesionální rozhodovací činnost soudů ve sporných případech." 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)