Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Chrám Božího hrobu čeká rekonstrukce. Tlak Izraele a havarijní stav překonal řevnivost církví

Ze světa / kir / ČTK/red. / 11. dubna 2016 15:13
Chrám Božího hrobu čeká rekonstrukce. Tlak Izraele a havarijní stav překonal řevnivost církví

Chrám Božího hrobu v Jeruzalémě
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Jeruzalém - Jeruzalémský Chrám Božího hrobu čeká rozsáhlá rekonstrukce. Budovu postavenou na místě, kde byl podle tradice ukřižován Kristus, spravují společně arménská, katolická a řecká ortodoxní církev a jejich vzájemná řevnivost dosud bránila jakékoli dohodě o už velmi nutných opravách. Překvapivě se teď ale za pouhé tři týdny podařilo něco, co vázlo dlouhé roky, a to kvůli havarijnímu stavu vnitřní kaple, která podle tradice ukrývá Kristův hrob.

Smlouva o správě chrámu, považovaném za nejvýznamnější křesťanskou památku, je stará 150 let. Podrobně popisuje partie chrámu, o něž se má daná církev starat, a to až do takových detailů, jako jsou dlaždice, výklenky, okna, dveře a chodby. Jakákoli změna, přístavba nebo oprava je podmíněna souhlasem všech.

Kvůli neschopnosti dohodnout se na opravách, a to i na těch nejbezvýznamnějších, se chrám ocitl v mimořádně špatném stavu. A vůbec nejhůře je na tom podle izraelského deníku Haarec právě jeho nejnavštěvovanější část - edikula ukrývající hrob. Byla postavena v roce 1810 a už několik desetiletí ji poškozuje voda.

Větší obnovou prošla za britského mandátu v roce 1947. Edikula byla tehdy zpevněna zvenčí železnou konstrukcí, která tam stojí dodnes. Dovnitř návštěvníka pouští mnich, který má právě službu, avšak po několika minutách zase vyzve k odchodu. Loni se stav svatyně natolik zhoršil, že policie a izraelská správa pro památky nařídily místo na několik hodin denně pro návštěvníky uzavřít, protože je považují za příliš nebezpečné. Křesťanskou komunitu pobouřilo, že s jejími zástupci Izrael uzávěru neprojednal.

Rozhodný krok Izraele ale vedl k úspěšnému a rychlému jednání zástupců tří církví o renovaci. Prací se na základě jejich dohody 15. května ujme Aténská národní technická univerzita. Potrvají osm měsíců, po které chrám zůstane návštěvníkům přístupný. Rekonstrukci bude financovat Jordánský král Abdalláh II. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)