Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Jiřském klášteře na Hradě vznikne arcidiecézní muzeum

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 8. září 2016 21:57
V Jiřském klášteře na Hradě vznikne arcidiecézní muzeum

Jiřský klášter na Pražském hradě
Autor: Wikipedia.org / Rémi Diligent / Wikimedia Commons

Praha - Nové arcidiecézní muzeum by mělo vzniknout v Jiřském klášteře na Pražském hradě. Církev o jeho zřízení usiluje léta, neměla však zatím pro ně prostory. Klášter sv. Jiří získala v rámci majetkového vyrovnání se státem. Dohodu zástupci Pražského hradu a katolické církve uzavřeli právě před půl rokem, církev ale budovy fyzicky získala od Správy Pražského hradu až začátkem prázdnin. ČTK to řekl mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

Předání komplikovala složitost rozvodů energií, uvedl. Současně se podle něj připravuje zadání projektu - zaměření budov a technické průzkumy. Kromě toho se utváří tým, který by měl dále rozpracovat základní ideu využití budov. V blízké budoucnosti se také vybere dodavatel projektu, uvedl.

Metropolitní kapitula díky dohodě získala budovu Nového proboštství, kapitula Všech svatých kostel Všech svatých a Náboženská matice klášter sv. Jiří. Církev se naopak vzdala nároků na dalších sedm hradních nemovitostí. Předběžně se počítá s tím, že Nové proboštství bude využíváno jako sídlo Metropolitní kapituly, Kapituly Všech svatých a Metropolitního soudu. Kostel Všech svatých bude sloužit liturgickým účelům. Část Jiřského kláštera by měla ještě hostit expozici věnovanou dějinám českých zemí a sloužit i pro dočasné výstavy.

Klášter sv. Jiří již výstavám sloužil - na přelomu 60. a 70. let byl upraven pro potřeby Národní galerie, sídlila v něm expozice středověkého umění. Později byla přesunuta do Anežského kláštera, od roku 2008 byla v Jiřském klášteře pouhé čtyři roky expozice umění 19. století. Poté i s ohledem na uvažovanou restituci a rekonstrukci nebyl příliš využíván.

Další církevní muzea

Arcidiecézní muzea jsou v ČR v Olomouci a Kroměříži, obě jsou součástí Muzea umění Olomouc. Arcidiecézní muzeum Olomouc vzniklo ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým v roce 1998 jako první muzeum v České republice orientované na duchovní kulturu. Rozšířeno bylo v roce 2006. Muzeum patří mezi oceňované instituce díky své architektonické podobě i programu.

Arcidiecézní muzeum Kroměříž bylo založeno v roce 2007 jako detašované pracoviště na Arcibiskupském zámku v Kroměříži. Spravuje tamní zámecké sbírky. V Brně je od roku 1993 Diecézní muzeum spravované Brněnským biskupstvím a v Plzni bylo v roce 2012 znovuotevřeno rozšířené Muzeum církevního umění plzeňské diecéze, které patří pod krajem zřizované Západočeské muzeum. Své muzeum má také litoměřická diecéze, farnost v Polné nebo strahovští premonstráti.

Církev se zavázala restituované budovy opravit

Majetkové vyrovnání mezi státem a církví v případě nemovitostí na Hradě předcházela dlouhá vyjednávání. Církev se nakonec nejen vzdala několika objektů, ale nad rámec zákona se i zavázala do pěti let z vlastních prostředků získané budovy opravit. Především v případě kláštera sv. Jiří to budou nemalé investice, neboť objekt nebyl dlouho opravován.

Obě strany se také dohodly, že církev bude využívat románskou baziliku sv. Jiří. Podle kardinála Dominika Duky bude při jejím využívání platit podobný princip jako u správy katedrály sv. Víta.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)