Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé v Česku uctí památku svého patrona Václava

Domácí zpravodajství / / ČTK,ČT,ar / 28. září 2016 15:58
Lidé v Česku uctí památku svého patrona Václava

Jezdecká socha svatého Václava v Praze
Autor: Wikipedia.org / Aleš Tošovský / Creative Commons

Stará Boleslav - Lidé v České republice si dnes při bohoslužbách, poutích i lidových slavnostech připomenou světce a hlavního patrona české země, svatého Václava. Ve Staré Boleslavi se uskuteční tradiční Národní svatováclavská pouť a eucharistická bohoslužba na Mariánském náměstí, nedaleko kostela, kde byl kníže zavražděn. Do Boleslavi dorazí vedle tisíců věřících a dalších návštěvníků i prezident Miloš Zeman. Státním svátkem je 28. září od roku 2000.

Svatováclavskou pouť předznamenalo v úterý odpoledne procesí poutníků s kopií kovového reliéfu Panny Marie, takzvaným Palladiem země české. Z Hradu mířilo přes další pražské kostely na Václavské náměstí, zastavilo se i u sněmovny a magistrátu. Palladium země české, kovový reliéf zobrazující Pannu Marii s Kristem, podle legendy jej získal svatý Václav po své babičce sv. Ludmile, která ho dostala od svatého Metoděje. Český kníže jej nosil celý život na prsou až do svého skonu. Reliéfu je připisována ochranná moc nad českými zeměmi. Loni byl přidán na seznam národních kulturních památek.

Po Svatováclavském zastavení byly za vyzvánění zvonů po celé zemi převezeny ostatky svatého Václava z Pražského hradu do Brandýsa nad Labem. Relikvie pak byly v průvodu přeneseny do baziliky sv. Václava ve Staré Boleslavi.

Středeční liturgie na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi začala už v 10:00. Odsloužil ji brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Kazatelem bude emeritní arcibiskup Kolína nad Rýnem kardinál Joachim Meisner, držitel nejvyššího státního vyznamenání Řádu bílého lva.

Letošní svatováclavská pouť se koná v roce 700. výročí narození krále a císaře Karla IV. „Vztah Otce vlasti ke svatému Václavu připomene přítomnost korunovačního meče při poutní mši svaté,“ uvedl mluvčí Arcibiskupství pražského Aleš Pištora. V závěru mše zazní také úryvek z korunovační mše Karla IV.

Svatováclavský odkaz si lidé připomenou také při dalších akcích ve městech, na hradech či zámcích, při kulturních akcích i na vinobraních. Některé politické strany využijí volný den pro pořádání protestních shromáždění, například Úsvit s Blokem proti islamizaci organizuje několik demonstrací proti islamizaci.

Svatý Václav byl zavražděn 28. září roku 935 svými odpůrci, mezi něž patřil také jeho bratr Boleslav I. Za věčného vládce české země byl prohlášen už ve 12. století, svatováclavský kult rozšířil po Evropě Karel IV. Za druhé světové války byl zneužit nacisty, komunistický režim zase vydával Václava za slabocha. Před 15 lety bylo výročí Václavovy smrti uzákoněno jako Den české státnosti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)