Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman v Boleslavi vyzval k návratu k evropským křesťanským kořenům. Větší potlesk však sklidil Havel

Domácí zpravodajství / juml/kir / ČTK, red. / 28. září 2016 15:19
Zeman v Boleslavi vyzval k návratu k evropským křesťanským kořenům. Větší potlesk však sklidil Havel

Miloš Zeman
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Brandýs nad Labem - Stará Boleslav - Prezident Miloš Zeman dnes vyzval k návratu ke křesťanským kulturním kořenům v době, kdy Evropa čelí náporu islámského fundamentalismu. Uvedl to na závěr tradiční poutní mše ve Staré Boleslavi, která byla věnována odkazu svatého Václava.

Zeman v krátkém proslovu nejprve připomenul tři slova z pomníku Bible kralické, na němž stojí Bůh láska jest. Ocitoval také list svatého Pavla Korintským, který v něm uvádí: "Lásky kdybych neměl, nic nejsem."

"Připomeňme si tato slova v době, kdy celá Evropa znovu hledá své kulturní kořeny v náporu islámského fundamentalismu. A snažme se učinit vše pro to, abychom se k těmto kořenům opravdu vrátili," uvedl prezident. Závěrem přítomným popřál víru, naději a lásku.

Zeman sv. Václava dříve označoval za symbol servility a kolaborace
Zemanova slova přítomní odměnili potleskem, při jeho uvítání a zpočátku jeho vystoupení se ale ozýval sporadický pískot a ojedinělé výkřiky hanba. V souvislosti s prezidentovou první návštěvou svatováclavské poutě jsou na sociálních sítích připomínaná i jeho kritická slova z parlamentní diskuze o návrhu na uzákonění svátku sv. Václava Dnem české státnosti, která pronesl 19. května 2000: "Svatováclavská tradice byla tradicí druhé republiky a protektorátu, svatováclavská orlice byla udělována Emanuelem Moravcem. ... Táži se, kdo v této Sněmovně má zájem slavit symbol servility a kolaborace. Myslím si, že hlasování to prokáže."

Kardinál Dominik Duka připomenul, že Zeman dnes slaví 72. narozeniny, k nimž mu blahopřál. Popřál současně k jmeninám přítomným Václavům a Vendulkám, jmenovitě bývalému prezidentovi Václavu Klausovi a také zesnulému prezidentovi Václavu Havlovi, jemu i k nedožitým 80. narozeninám. To shromáždění ocenili zřejmě nejsilnějším potleskem a svými příspěvky na facebooku potvrdili i politici KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a Pavel Svoboda. "Škoda, že v Staré Boleslavi za přítomnosti Miloše Zemana a Václava Klause nezazněly přímluvy za čínské křesťany a skutečné uprchlíky, ale jen za křesťany pronásledované islamisty", napsal dále Bělobrádek.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)