Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Malý připomněl Havla na Václavském náměstí, kardinál Duka bude za prezidenta sloužit rekviem

Domácí zpravodajství / kir / Apha, red. / 6. října 2016 10:40
Biskup Malý připomněl Havla na Václavském náměstí, kardinál Duka bude za prezidenta sloužit rekviem

Ilustrační foto
Autor: Christnet.cz / Vít Luštinec

Praha - Nedožité 80. narozeniny bývalého prezidenta Václava Havla si v centru Prahy na Václavském náměstí připomněly ve středu večer stovky lidí. Kromě hudby při něm zazněly i věty z Havlových projevů a názory známých lidí na to, proč jeho osobnost chybí. Jedním z těch, kdo vystoupil, byl také biskup Václav Malý, Havlův přítel a hlas manifestací listopadu 1989.  Součástí vzpomínkové akce byla řada hudebních vystoupení či sestřih jeho projevů.

Slavnostního koncertu při příležitosti 80. výročí narození prezidenta Václava Havla se tentýž den večer zúčastnil v Rudolfinu pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Koncertu předcházely projevy českých politiku: předsedy vlády a obou komor parlamentu (všichni z ČSSD). Ti, jak uvedl moderátor, mluvili z titulu své funkce. Posledním řečníkem byl Petr Pithart. Jeho projev (od cca 18. minuty televizního záznamu) je hojně sdílen na sociálních sítích.

Hlavní událostí, jíž si katolická církev připomene toto významné výročí, potom bude rekviem za Václava Havla. V katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha ho bude 18. prosince sloužit kardinál Dominik Duka. Požehná při něm zvon Václav nově ulitý pro pražský kostel sv. Havla. Projekt odlití nového zvonu podpořil i biskup Václav Malý, který byl prvním držitelem zvonku č 11. Zvonek předal evangelickému faráři Miloši Rejchrtovi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)