Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dalajlama přijel do Prahy, po schůzce s Kiskou se setká také s Bělobrádkem a Hermanem

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/red. / 17. října 2016 10:44
Dalajlama přijel do Prahy, po schůzce s Kiskou se setká také s Bělobrádkem a Hermanem

Tibetský duchovní vůdce dalajlama
Autor: Wikipedia.org / Christopher Michel / Wikimedia Commons

Praha - Tibetský duchovní vůdce dalajlama dnes přijíždí do Prahy, kde se zúčastní 20. ročníku mezinárodní konference Forum 2000. U příležitosti dalajlamova příjezdu se na Hradčanském náměstí uskuteční vítací akce, kterou svolali příznivci tibetského duchovního vůdce, její součástí bude i hudební vystoupení zpěvaček Anety Langerové a Lenky Dusilové a skupiny Zrní.

Dalajlama byl osobním přítelem bývalého českého prezidenta Václava Havla, který Forum 2000 založil, a na Havlovo pozvání na konferenci v minulosti opakovaně vystupoval. Letos se zúčastní několika diskusních panelů a na závěr konference bude mít veřejnou přednášku.

Konference Forum 2000 začala v neděli a potrvá do středy. Motto letošního ročníku zní Odvaha převzít odpovědnost. V neděli Forum zahájil slovenský prezident Andrej Kiska, který varoval politiky, aby si nehráli s ohněm, neuchylovali se k populismu a nevyvolávali emoce mezi lidmi.

Setkání s lidoveckými ministry

S dalajlamou se v úterý setkají vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr kultury Daniel Herman (oba KDU-ČSL). Uvádí se to v tiskové zprávě Ministerstva kultury.

Herman, do jehož resortní gesce spadají i církve a náboženské společnosti, přijme duchovního vůdce Tibeťanů v Nostickém paláci v úterý 18. 10. v ranních hodinách. Ministr chce s dalajlamou prodiskutovat téma nutnosti udržení duchovních hodnot v dnešní společnosti a potřeby silnějšího mezináboženského dialogu ve světě. O schůzce byl informován i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a nemá nic proti.

Čína protestovala proti schůzce dalajlamy se slovenským prezidentem

Dalajlama, přicestoval do Česka ze Slovenska, kde se v neděli v Bratislavě setkal soukromě s prezidentem Kiskou. Na facebookové stránce slovenského prezidenta se poté objevily fotografie z tohoto setkání a Kiskova poznámka, že schůzku s dalajlamou považuje za velkou poctu.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes v reakci pohrozilo neupřesněnou odvetnou reakcí. Informovala o tom agentura Reuters. Kiska před setkáním s dalajlamou podle svého mluvčího ujistil čínského velvyslance, že schůzka nezpochybňuje postoj Slovenska k politice jedné Číny.

Peking pokládá 80letého dalajlamu, který je držitelem Nobelovy ceny za mír, za separatistu prosazujícího nezávislost Tibetu. Tuto oblast čínská armáda obsadila v roce 1950.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)