Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Herman přijal dalajlamu, Ovčáček ho kritizoval

Domácí zpravodajství / juml / ČTK/red. / 18. října 2016 14:21
Herman přijal dalajlamu, Ovčáček ho kritizoval

Ministr kultury provází dalajlamu Nostickým palácem
Autor: repro video ČTK

Praha - Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se dnes v Praze setkal s tibetským duchovním vůdcem, 14. dalajlamou. Setkání v sídle ministerstva kultury na Maltézském náměstí se zúčastnili také další zástupci lidovců. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již dříve označil schůzku za soukromou iniciativu členů svého kabinetu. Hermanův stranický kolega, vicepremiér Pavel Bělobrádek, se ranní schůzky navzdory pondělnímu vyjádření nezúčastnil. Podle informací ČTK by tak měl soukromě učinit ještě dnes.

Reakce Hradu a ministerstva zahraničí

Prezident Miloš Zeman se na rozdíl od slovenského prezidenta Andreje Kisky s dalajlamou neplánoval setkat. "Ministr kultury D. Herman a spol. dali přednost mediální slávě před zájmy České republiky a jejích občanů," napsal dnes na twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Kiska, který je stejně jako dalajlama hostem konference Forum 2000, přijal duchovního představitele Tibetu o víkendu v Bratislavě. Čína se proti tomu ohradila.

Ministerstvo zahraničí v pondělí ČTK sdělilo, že se k soukromému programu členů vlády nevyjadřuje. Herman uvedl, že dalajlamu přijal jako představitele významného světového duchovního směru, což mu náleží, neboť do jeho resortu spadá agenda církví, a tedy i duchovních věcí.

Setkání se zástupci lidovců

V Kulečníkovém sále Nostického paláce zasedli také místopředseda lidovců a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek, místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (KDU-ČSL), předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, bývalá europoslankyně Zuzana Roithová a senátor Petr Šilar (oba KDU-ČSL).

Cestou do sálu prošli Herman s dalajlamou Nostickou obrazárnou a spočinuli v kapli Nanebevzetí Panny Marie, kde se společně pomodlili.

Dalajlama: Soucit jako protijed na negativní emoce

Herman přijal dalajlamu, Ovčáček ho kritizoval

Daniel Herman a dalajlama v kapli Nanebevzetí Panny Marie
Autor: repro video ČTK

"V dnešním světě nacházíme spoustu násilí. Úkolem všech náboženských systémů by mělo být toto násilí zmenšovat. Důležité je začít zevnitř, najít nejprve vnitřní klid. Žádná válka nemůže vzejít ze soucítění. Soucit je nejúčinnější protijed na emoce, jako je zloba či strach, z nichž násilí pochází," uvedl dalajlama. Bohužel příslušníci některých náboženství svou víru nepraktikují upřímně, ale jen o ní hovoří, doplnil.

Takoví lidé jsou ale prý i v Tibetu - když se jim daří dobře, tváří se velmi duchovně, ale jakmile se setkají s nějakým problémem, víra se ztrácí, uvedl se svým typickým, lehce potměšilým smíchem. "Říkají mi smějící se dalajlama. To ale není diplomatický úsměv, já to myslím upřímně, diplomatický úsměv vypadá jinak," řekl dalajlama.

Duchovní vůdce a komunistická Čína

Jeho popularita rostla od 80. let, kdy žil již dvě desítky let v exilu po čínské anexi Tibetu; s rostoucí ekonomickou silou Číny však mnozí státníci kvůli obchodu s komunistickou zemí setkání s ním zvažují.

Dnešní debata se po probírání spirituálních témat stočila k jeho vyznávání marxismu. Opakovaně říká, že marxistickou teorii vnímá jako soucitnou, neboť uvažuje o rovnosti všech lidí. Odmítá ale, kam se tento původně ekonomický směr vyvinul po bolševické revoluci v Rusku.

V kapitalistických zemích podle něj narůstají rozdíly mezi bohatými a chudými a samotnou Čínu dnes na dotaz z pléna označil za kapitalistickou. S dalajlamovou obhajobou marxismu nesouhlasila zejména Zuzana Roithová a připomínala historickou zkušenost Evropy - v praxi podle ní teorie naprosto selhala.

Herman přijal dalajlamu, Ovčáček ho kritizoval

Setkání Daniela Hermana s lidskoprávní aktivistkou Anastasií Lin
Autor: mkcr.cz

Setkání v rámci konference Forum 2000

Vlivem náboženství na dnešní společnost se zabývala následně společná panelová diskuse v rámci konference Forum 2000.

Panelisty byli Jeho Svatost 14. dalajlama, ministr kultury Daniel Herman, egyptský akademik Tarek Osman; diskusi moderoval profesor politologie na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě a člen Izraelské akademie věd Shlomo Avineri. Ministr Herman uvedl: „Mohu čerpat z vlastních zkušeností. Jsem katolík s židovskými kořeny. Mnozí mí příbuzní nepřežili holocaust. Víra i náboženství hrály vždy v mém životě závažnou roli. Když jsem se narodil, vládli v naší zemi komunisté. Bylo pro mne nesmírně důležité nalézt alespoň sám pro sebe ostrůvek svobody v tehdejší době, nějakou pozitivní alternativu vůči komunistickému režimu. Mohu říci, že židovsko-křesťanská komunita byla takovým místem, kde jsem nacházel naději.“  Dalajlama například uvedl: „Hovořím–li s lidmi, hovoří spolu naše srdce. Naslouchám jim a mluvím s nimi jako buddhistický mnich, nikoli jako dalajlama, jako Jeho Svatost. To by bylo směšné.“ Jako dobrý příklad země, kde vedle sebe žijí v harmonii lidé nevěřící a lidé různých vyznání, uvedl Indii. 

Herman se setkal rovněž s aktivistkou Anastasií Lin

Setkání se rovněž zúčastnila řada významných osobností z politického a kulturního života. Daniel Herman se po diskusi na Foru 2000 krátce setkal také s Anastasií Lin, držitelkou titulu Miss World Canada 2015. Kanadu měla slečna Lin reprezentovat na světovém finále v Číně, nedostala však vízum a byla označena čínskou stranou jako persona non grata. Tato aktivistka na poli lidských práv, pocházející z Číny, hovořila o této problematice například v OSN, americkém kongresu, evropském i britském parlamentu. Svou roli v této oblasti opírá slečna Lin i o vlastní výzkum a osobní setkání s oběťmi perzekucí, zejména vyznavačů učení Falun Gong.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)