Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

České církve se připojí k iniciativě zvony pro Aleppo

Domácí zpravodajství / kir / cirkev.cz, red. / 19. října 2016 9:02
České církve se připojí k iniciativě zvony pro Aleppo

Zvony. Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Alma Pater / Creative Commons

Česká republika -
Česká římskokatolická církev se připojuje k výzvě Hlas zvonů pro Aleppo. Již v pátek 21. října se v katolických farnostech od 17.00 rozezní zvony na znamení Ukřižovaného a Vzkříšeného Krista, který je naše naděje, stojí v prohlášení církve. Zvony se rozezní i v sobotu a v neděli ve stejný čas. Stejnou výzvu uvádí na svých stránkách i Starokatolická nebo Českobratrská církev evangelická a zřejmě se připojí i další církve.

Biskupové českých a moravských diecézí a zástupci řeholí se na 107. Plenárním zasedání ČBK ve Vranově u Brna rozhodli podpořit #bellsforaleppo a vyzvat věřící i lidi dobré vůle k účasti na aktivitě Evangelické luterské církve ve Finsku, která v minulých dnech začala prosit o to, aby se zvony na kostelech po dobu 12 dnů (počínaje minulou středou) vždy v 17 hodin rozezněly jako výzva k modlitbě za oběti bombardování v Aleppu. Více než 200 finských farností na tuto výzvu zareagovalo a postupně se přidávají kostely v dalších evropských zemích, USA i  Austrálii. Připomínka probíhá každý den a měla by vyvrcholit v pondělí 24. října, kdy se koná Světový den OSN.

"Při vědomí, že nemůžeme mnoho učinit lidskými silami, a při hlubokém soucitu se všemi oběťmi nelidských podmínek panujících v bombardovaném Aleppu, Vás prosíme, aby se jako hlas trpících i v našich farnostech v 17 hodin rozezněly zvony a spolu se všemi jste se modlili za bratry a sestry v Aleppu a celé Sýrii. Prosíme, abyste tak učinili po dobu tří dnů od pátku 21. 10. do neděle 23. 10. na znamení Ukřižovaného a Vzkříšeného Krista, jenž trpí ve všech bezbranných a do nelidských podmínek uvržených lidí a který jediný je pevnou oporou naší naděje, že Bůh je silnější než jakékoliv zlo a zvítězí i v tomto bolestném kříži. Kéž je tento hlas zvonů také připomínkou naší vládě i vládám světa, že nesmí mlčet a musí aktivně jednat, když jsou porušována základní lidská práva a páchány válečné zločiny proti lidskosti, stoji v prohlášení České biskupské konference.

 

Více informací o této iniciativě naleznete ZDE; na Facebooku již existuje i česká skupina k této události.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)