Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Biskup Malý doporučuje nadnárodním prodejcům zlepšit odměňování

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 17. prosince 2016 9:39
Biskup Malý doporučuje nadnárodním prodejcům zlepšit odměňování

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Předseda Rady České biskupské konference Václav Malý doporučil nadnárodním obchodním řetězcům v Česku, aby se zabývaly podle něj nepřiměřeně nízkým ohodnocením některých zaměstnanců. Prostor pro zvýšení mezd řetězce nepochybně mají, protože spolu s útratami lidí v maloobchodě se prodejcům rychle zvyšuje obrat i zisk. Malý to napsal v textu, který včera zveřejnil web katolické církve v ČR.

"Nemůžeme než naléhavě doporučit, aby se vlastníci korporací o část nadstandardních výdělků podělili se svými nedoceněnými zaměstnanci, vždyť ´hoden je dělník své mzdy!´, připomíná evangelista příběh o boháči a Lazarovi v Lukášově evangeliu," napsal Malý. Nedocenění zaměstnanců podle biskupa nikomu dlouhodobou prosperitu nepřinese.

Desetina nejhůře placených prodavačů brala méně než 113 procent minimální mzdy

Malý s využitím čísel Českého statistického úřadu poukazuje na to, že prodejce potravinářského zboží bral koncem loňska v průměru 13.438 korun hrubého, což po odečtení povinných odvodů dává výdělek na hranici chudoby. Desetina nejhůře placených prodavačů v potravinách brala v první polovině letoška méně než 113 procent minimální mzdy, když před pěti lety to bylo 127 procent. U pokladníků tento podíl letos klesl na 126 procent minimální mzdy ze 139 procent v roce 2011, píše biskup s odkazem na oficiální statistiky.

"Mzdová úroveň ve firmě by jistě neměla být tak vysoká, aby podlamovala její konkurenceschopnost. Na druhé straně by však mzdy neměly být tak nízké, aby zaměstnancům a na nich závislým osobám znemožňovaly žít důstojný život," nabádá Malý. Nízké mzdy podle něj zakládají podhoubí pro sociální a ekonomické problémy. Biskup zmiňuje práci přesčas na úkor kvality osobního života nebo shánění finančních půjček a riziko propadu prodavačů do dluhové pasti.

Nepřiměřeně nízké ohodnocení zaměstnanců se podle Malého netýká celého oboru maloobchodního prodeje, ale právě jen většinou nadnárodních společností. U nich se problém projevuje nejkřiklavěji, míní biskup.

Většina velkých obchodních řetězců v ČR v poslední době zlepšila hospodaření. Zvyšování mezd zaměstnanců ohlásilo například od počátku července Tesco, od začátku srpna se připojil Penny Market. V březnu a říjnu se podle provozovatelské společnosti Ahold zvyšovaly mzdy zaměstnanců řetězce Albert.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)