Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František vyzval k ochraně moří a oceánů před plasty

Ze světa / vlu / ČTK / 1. září 2018 23:22
Papež František vyzval k ochraně moří a oceánů před plasty

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Vatikán - Papež František dnes vyzval k boji proti znečišťování světových moří a oceánů plastem. Postěžoval si rovněž na nedostatek účinných opatření na ochranu vody, informovala dnes agentura AFP. Přístup k vodě by podle nejvyššího představitele katolické církve měl být právem každého člověka.

„Nemůžeme dovolit, aby naše moře a oceány byly pokryty rozsáhlými poli plovoucího plastu,“ řekl František, podle kterého je nutné přijmout konkrétní opatření pro boj s tímto „stavem nouze“. „Musíme se modlit, jako by vše záviselo na Boží prozřetelnosti, a musíme pracovat, jako by vše záleželo na nás,“ doporučil papež.

„Přístup k pitné a nezávadné vodě  je podstatným, základním a všeobecným lidským právem, protože na něm závisí přežití, a je tedy podmínkou uplatňování ostatních lidských práv. Tento svět má velký sociální dluh vůči chudým, kteří nemají přístup k pitné vodě, čímž je jim upíráno právo na život zakořeněné v jejich nezcizitelné důstojnosti.“ 

Opatření na ochranu moří a oceánů je nutné podle Františka přijímat na mezinárodní úrovni. Za nepřijatelnou pak označil privatizaci vodních zdrojů: „každá privatizace tohoto přirozeného dobra uskutečňovaná na úkor lidského práva na přístup k vodě je nepřípustná“.

Papež František o nutnosti ochrany životního prostředí hovoří velmi často, v roce 2015 dokonce věnoval tomuto tématu svou druhou encykliku Laudato si´. V ní mimo jiné vyzval země světa, aby snižovaly množství skleníkových plynů v ovzduší.

1. září je Světovým dnem modliteb za péči o stvoření. V pravoslavné církvi se slavíod roku 1989, kdy ho vyhlásil tehdejší ekumenický patriarcha Demetros I., v katolické od roku 2015. Katolická církev se přidala poté, co tento den v srpnu 2015 v návaznosti na svoji encykliku Laudato si’ vyhlásil papež František.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 127)