Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Č. Budějovicích se nachází první Kameny zmizelých

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 4. září 2019 22:22
V Č. Budějovicích se nachází první Kameny zmizelých

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

České Budějovice - První kameny připomínající zmizelé židovské občany se nyní nachází i v Českých Budějovicích. Zástupci projektu Paměť národa dnes položili do ulic jihočeské metropole 11 kamenných kostek. Každá je věnována jedné oběti holokaustu za druhé světové války. Kameny zmizelých – takzvané Stolpersteine jsou mezinárodní dlouhodobou aktivitou. ČTK to řekl ředitel pobočky Paměti národa Jihočeský kraj Tomáš Trantina.

Kameny se nachází na šesti místech v Českých Budějovicích v blízkosti centra. Jedná se například o Mánesovu třídu, ulici U tří lvů nebo Krajinskou. „Kameny jsou v místech, kde dříve žily oběti holokaustu. Na každém kameni je jméno oběti a další údaje jako například odjezd do transportu,“ řekl Trantina.

Paměť národa chce v budoucnu umístit v Českých Budějovicích další Kameny zmizelých. „Dostáváme informace o občanech města, kteří se stali za války obětí holokaustu. Většinou žádost o umístění Kamenů zmizelých dávají potomci příbuzných. Počítáme s tím, že bychom další Stolpersteiny v Českých Budějovicích položili v příštím roce,“ řekl.

S myšlenkou pokládání kamenů přišel německý umělec Gunter Demnig, první kámen položil před radnici v Kolíně nad Rýnem v roce 1992. V mnoha zemích je jich rozmístěno přes 60.000 a nacházejí se i v řadě českých měst.

České Budějovice zasáhl holokaust například v roce 1942. Tehdy z města transport Akb dopravil více než devět set Židů do Terezína. Do transportu nastoupilo 910 lidí, po válce se vrátilo jen 31 z nich.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 134)