Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Vatikánu začíná synoda o Amazonii, má řešit i svěcení ženatých mužů

Ze světa / jkkb / ČTK, red, kb / 6. října 2019 19:27
Ve Vatikánu začíná synoda o Amazonii, má řešit i svěcení ženatých mužů

Papež František svolal do Vatikánu synodu o Amazonii
Autor: https://www.vaticannews.va

Vatikán - Ve Vatikánu dnes začíná biskupská synoda zaměřená na situaci katolické církve v oblasti Amazonie, během níž budou biskupové a další účastníci synody debatovat mimo jiné o ekologických otázkách, ale i o možnosti kněžského svěcení pro ženaté muže. Shromáždění římskokatolických biskupů svolané papežem Františkem, předcházela řada setkání v Amazonii samé.

Vatikán už v červnu v pracovním dokumentu týkajícím se programu synody uvedl, že biskupové by se měli vyjádřit k "možnosti kněžského svěcení v nejodlehlejších oblastech regionu pro starší muže, nejlépe ctěné členy komunity domorodého původu, i když mají stálou rodinu". Věřící v Amazonii se často musejí kvůli nedostatku kněží obejít bez zpovědi, bohoslužeb i svátostí dlouhé měsíce a svěcení ženatých mužů by mohlo situaci vylepšit.

Možnost prolomení pravidla kněžského celibátu, které nevylučuje ani papež František, ale v církvi vzbuzuje i kritiku. Podle některých by se svěcení ženatých mužů mohlo stát precedentem a rozšířit se i mimo oblasti s nedostatkem kněží.

"Musíme přemýšlet nad tím, zda to, jak jsou v církvi začleněny kněžské úřady a jak se muži a ženy na činnosti církve podílejí, má zůstat neměnné, anebo jestli jsou změny potřeba," řekl agentuře AP peruánský biskup José Javier Travieso. Ten se stará o vikariát o rozloze Portugalska, kde o 140.000 věřících pečuje pouhých 14 kněží.

Kromě nedostatku duchovních se na sněmu bude hodně mluvit zejména o ochraně přírody, o rozsáhlých požárech amazonského pralesa a o domorodých komunitách. Synod biskupů z Brazílie, Bolívie, Peru, Ekvádoru, Kolumbie, Venezuely, Guayany, Surinamu a Francouzské Guayany potrvá do 27. října.

Ve Vatikánu začíná synoda o Amazonii, má řešit i svěcení ženatých mužů

Mapa Amazonie
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons


Papež odsoudil požáry propukající kvůli ničivým zájmům

Papež František dnes v kázání na úvod biskupské synody o Amazonii odsoudil požáry v Amazonií. "Oheň zažehnutý zájmy, které ničí, jako byl ten, co nedávno zdevastoval Amazonii, není tím ohněm z evangelia," uvedl podle agentury AFP papež. Tento druh ohně má podle něj za cíl "spálit různorodost a dát jednotnou podobu všemu".

Papež podle AP svým způsobem synodu zahájil již minulý rok, když při setkání s domorodými obyvateli v Peru kritizoval spotřebitelskou chamtivost. Ta podle něj ničí deštné pralesy v Amazonii a tím i jejich původní obyvatelstvo.


Synoda o Amazonii byla zasvěcena sv. Františkovi

Ještě před zahájením synody se ve Vatikánských zahradách v den liturgického svátku sv. Františka z Assisi konala modlitba za stvoření, které se účastnili zástupci amazonských domorodců, Světového katolického hnutí pro klima, bratři františkáni i papež. Zvláštní intencí bylo zasvěcení Synody o Amazonii právě sv. Františkovi. Třetí shromáždění římskokatolických biskupů svolané papežem Františkem, jež začne příští neděli 13. října, předcházela řada setkání v Amazonii samé.

Jak zdůraznil v rozhovoru pro pořad Hergot na Radiu Wave 29. září teolog Tim Noble, přípravný dokument k Synodě má rysy teologie osvobození. Nejprve analyzuje společenské problémy, poté na ně odpovídá v duchu křesťanské radostné zprávy a nakonec vybízí k jednání prostřednictvím politické akce.

Ve Vatikánu začíná synoda o Amazonii, má řešit i svěcení ženatých mužů

Ilustrační foto: delta řeky Amazonky
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Několik zástupců amazonského původního obyvatelstva ve Vatikánu během modlitby zpívalo a tančilo v blízkosti předmětů symbolizujících vodu, zemi, setbu i bolest mučedníků. Prefekt Úřadu pro integrální lidský rozvoj kardinál Peter Turkson poté zdůraznil Františkova slova z dopisu k Mezinárodnímu dni modliteb za péči o stvoření z tohoto roku, kde se papež s naléhavostí vrací k tématu času. Apeluje na změnu ve způsobu a míře konzumace v životě jednotlivců. Vedle toho zároveň vyzývá křesťany, aby se nezastavovali jen u prorockých gest „čtení znamení času“, ale aby plně využívali duchovní moudrosti a vědeckých poznatků a nebáli se jich.

Předtím, než přinesli zástupci domorodců několik hrstí hlíny z Amazonie, Indie a Assisi a papež zasadil ve vatikánských zahradách strom, odkryla sestra Liliana Franco z konfederace jihoamerických řeholníků význam tohoto gesta. Nechala se inspirovat jeho tělesným vyjádřením a hovořila o rozpoznání příhodné chvíle, o nezbytnosti sklonit se a o důvěře v Boží plány, které jsou neskonale dynamičtější než lidské projekty.

Synoda o Amazonii je právě touto důvěrou v dynamiku Boží motivována. Bude se věnovat probuzení; jak záchraně amazonského pralesa, tak situaci v církvi a roli žen.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)