Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Římě dnes začne třídenní česká národní pouť k poctě svaté Anežky

Ze světa / kir / ČTK / 11. listopadu 2019 9:57
V Římě dnes začne třídenní česká národní pouť k poctě svaté Anežky

Vyobrazení Anežky České v Oseckém lekcionáři z konce 13. stol.

Řím -

V Římě dnes začne česká národní pouť k příležitosti 30. výročí svatořečení Anežky České. Zúčastní se jí všichni čeští a moravští biskupové a více než dvě tisícovky poutníků. Ve středu 13. listopadu všechny čeká generální audience u papeže Františka. Čeští a moravští katolíci mu předají sochu sv. Anežky České a výtěžek z charitativní sbírky po chudé a potřebné.

Ještě před zahájením pouti se dnes budou biskupové modlit k českým národním patronům nad hrobem sv. Cyrila v bazilice sv. Klimenta. Připomenou si také letošní 1150. výročí úmrtí jednoho z moravských věrozvěstů. Slavnostní zahájení národní pouti bude v 15:00 v bazilice Santa Maria Maggiore.

Výročí kanonizace přemyslovské princezny, která se vzdala světské kariéry a pomáhala potřebným, připadá na dobu připomínek 30. výročí sametové revoluce. Svatořečení Anežky v Římě 12. listopadu 1989 bylo velkou událostí nejen pro věřící, ale bývá vnímáno i jako symbol a předzvěst pádu komunistické vlády v Československu. Jen to, že totalitní režim povolil vycestovat více než 7000 lidí do Vatikánu, aby mohli být svatořečení přítomni, mnozí vnímali jako známku toho, že režim slábne.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)