Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé si v kostele svatého Vavřince v Přerově mohli poprvé prohlédnout nové zvony

Kraje: Olomoucký / juml / ČTK / 20. června 2023 23:03
Lidé si v kostele svatého Vavřince v Přerově mohli poprvé prohlédnout nové zvony

Kostel sv. Vavřince v Přerově
Autor: Wikopedia.org / Wikimedia Commons

Přerov - Lidé si v neděli v kostele svatého Vavřince v Přerově mohli poprvé prohlédnout nové zvony. Loni v listopadu je odlili pracovníci zvonařské dílny Rudolfa Pernera v německém Pasově. Do Přerova zvony přivezla dodávka s vozíkem ve čtvrtek večer, v pátek ráno se stěhovaly do kostela, řekla ČTK Anna Sýkorová ze spolku Přerovské zvony smíření. Na pořízení zvonů pro věž kostela mohli zájemci přispět ve veřejné sbírce, která nadále pokračuje.

Zvon o hmotnosti přibližně 1800 kilogramů nese jméno Jan Pavel, zvon pojmenovaný František z Assisi váží asi 400 kilogramů. Větší ze zvonů je věnován obětem poválečného masakru na Švédských šancích nedaleko Přerova, při němž v červnu 1945 zemřelo 267 Němců, Maďarů a Slováků. Odlita na něm jsou jména zavražděných dětí.

Oběti masakru v neděli připomněla vzpomínková setkání na Švédských šancích a na městském hřbitově, v barokním kostele svatého Vavřince mohli lidé navštívit koncert a zúčastnit se mše svaté. Na nové zvony se přišlo podle Sýkorové podívat více než sto lidí. Značná část jich přicestovala z Maďarska, Slovenska a Německa. "Jsou to potomci obětí ze Švédských šancí," řekla Sýkorová.

Zvony zatím zůstávají v interiéru kostela. Do věže svatostánku by měly být zavěšeny příští rok, což si však vyžádá nezbytné úpravy věže i zvonové stolice. "Zbývá nám ještě uhradit doplatek za velký zvon, který je necelých 400.000 korun. A pak nás čeká úprava zvonové stolice, ta vyjde na dalšího půl milionu korun. Obojí chceme stihnout do příštího roku, kdy budeme slavit 500. výročí kostela sv. Vavřince," uvedl předseda spolku Přerovské zvony smíření a děkan Josef Rosenberg.

Na podporu sbírky plánuje spolek v létě a na podzim další akce. "Už teď máme domluvený na začátek srpna benefiční koncert, jehož výtěžek půjde právě na sbírku na zvony," doplnil místopředseda spolku Petr Měřínský. Před Vánocemi spolek znovu počítá i s punčováním pro zvony, tedy prodejem punče doplněným o kulturní program. Uskutečnilo se už loni.

Nové zvony mají připomenout nejen jeden z nejhorších případů msty na německy mluvícím obyvatelstvu v poválečném Československu, ale též doplnit prázdná místa ve věži kostela svatého Vavřince. Zvony tam chybějí od března 1942, kdy byly zabaveny pro válečné účely. O zvony kostel přišel i za první světové války. V roce 1956 se podařilo pro kostel získat jeden zvon ze zrušeného kostela svaté Anny ve Staré Vodě u Libavé na Olomoucku.

Na kopci zvaném Švédské šance přišlo v noci z 18. na 19. června roku 1945 o život 120 žen, 72 mužů a 75 dětí včetně kojenců. Karpatští Němci ze Slovenska, slovenští Maďaři a Slováci vracející se po válce domů se tehdy stali oběťmi poválečného vyřizování účtů. Vlaku, v němž cestovali, si na přerovském nádraží všimli příslušníci 17. pěšího pluku z Petržalky. Cestující nechali vyvléct z vagonů, donutili je doplahočit se na kopec nad Přerovem a tam je popravili.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)