Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán oznámil nové jmenování: Fernández v čele dikasteria pro nauku víry

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 4. července 2023 0:04
Vatikán oznámil nové jmenování: Fernández v čele dikasteria pro nauku víry

Nový prefekt Víctor Manuel Fernández
Autor: Catholic News Agency

Vatikán - Argentinský biskup Víctor Manuel Fernández byl 1. července jmenován na pozici prefekta Dikasteria (dříve Kongregace) pro nauku víry. Vystřídá jezuitu Luise Francisca Ladaria Ferreru, který ve funkci působil od roku 2017. Dikasterium je považováno za jedno z nejvýznamnějších ve Vatikánu, jeho role zahrnuje mimo jiné řešení případů sexuálního zneužívání v římskokatolické církvi. Fernández, blízký spolupracovník papeže Františka, se ujme funkce v polovině září.

Papež František zaslal  novému prefektovi dopis, v němž vysvětluje to, co od nového prefekta očekává. Jeho hlavním cílem je střežit učení, které vyplývá z víry, abychom ve „svém vztahu ke světu vydávali počet ze své naděje, ale nikoli jako nepřátelé, kteří ukazují prstem a odsuzují.“ Papež doufá, že Fernández povede dikasterium jinak než v minulosti, kdy byly někdy používány nemorální metody. Úřad totiž navazuje na činnost kongregace římské a obecné inkvizice, založené roku 1542

Zvláštní důraz v dopise František věnoval vzniku disciplinární sekce, jejímž úkolem je mimo jiné zabývat se případy zneužívání dětí.

Jmenování biskupa Fernándeze na tak významný post však nebylo přijato bez výhrad. Americký web BishopAccountability, specializující se na sledování případů sexuálního násilí a reakcí katolické hierarchie, kritizoval Fernándeze za nedostatečné prověřování údajných případů sexuálního zneužití v jeho diecézi. Kontroverze se týkají zejména případu z roku 2019, kdy Fernández údajně bránil kněze obviněného z sexuálního obtěžování chlapce a odmítl uvěřit obětem. Americký portál svůj názor vyjádřil ostře, označil výběr Fernándeze za „znepokojující“ a prohlásil, že „není zřejmé, že by Fernández byl schopen vést papežovu bitvu proti zneužívání a jeho krytí.“

Arcidiecéze v argentinské La Platě, kterou Fernández vede od roku 2018, na dotazy agentury AP ohledně tvrzení amerického portálu nereagovala.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)