Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Více než 16.000 lidí podepsalo petici za odvolání Aliance pro rodinu

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 14. července 2023 15:29
Více než 16.000 lidí podepsalo petici za odvolání Aliance pro rodinu

Předsedkyně Aliance pro rodinu Jana Jochová Trlicová
Autor: Tvnoe.cz

Praha - Více než 16.000 lidí podepsalo petici  za odvolání Aliance pro rodinu ze státních struktur. Iniciovalo ji koncem června několik farářů evangelické a husitské církve, teologů, akademiků i zástupců katolické církve. Cíle aliance, byť se odvolává na náboženské hodnoty, podle autorů petice jdou proti smyslu a hodnotám jejich náboženství, ale zároveň jsou proti principům svobodného, demokratického státu. Aliance to ve svém prohlášení odmítla.

Aliance pro rodinu je spolek, jehož cílem je podpora rodiny založené na manželství muže a ženy, staví se proti rozšiřování práv LGBT komunity a rodičovství stejnopohlavních párů. Podle některých médií spolek zastává ultrakonzervativní postoje. Pořádá tradičně Pochod pro rodinu zamýšlený jako protipól akce Prague Pride nebo vystupuje proti sexuální výchově ve školách.

Představitelé aliance spolupracují jako poradní orgán s ministerstvy práce a spravedlnosti, předsedkyně spolku Jana Jochová je zároveň asistentkou poslance Václava Krále (ODS). „Ministerstvo spravedlnosti nemá (nemělo a ani neplánuje) uzavřenou s Aliancí pro rodinu žádnou dohodu o spolupráci,“ sdělil ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Jan Gregor, místopředseda konzervativní organizace, je ale poradcem náměstka ministra spravedlnosti Antonína Stanislava (ODS). Ministerstvo práce již dříve ČTK sdělilo, že zástupci aliance nemají výkonnou moc a jsou jen v poradních orgánech.

„Domníváme se, že tato forma spolupráce ODS, KDU-ČSL a Aliance pro rodinu usiluje o legitimizaci cílů Aliance pro rodinu, případně způsobů, kterými aliance své cíle prosazuje,“ uvedli autoři petice, jíž iniciovalo duo Pastoral Brothers, tedy evangelický farář Jakub Helebrant a školní kaplan Českobratrské církve evangelické Karel Müller.

„Těžiště výzvy spočívá ve shodě signatářů, že při prosazování jakýchkoliv postojů ve společnosti nelze nikdy a za žádných okolností uplatnit metodu ‚účel světí prostředky.‘ Je pak zvláště nepřijatelné, když se to děje s odkazy na náboženství. Obojí paní Jochová explicitně a ve velké míře činila,“ doplnil ke kritice organizace na Facebooku katolický kněz a dominikán Benedikt Mohelník.

„Vnímáme ODS a KDU-ČSL jako strany ochraňující demokratické principy naší společnosti, které ctí svobody jednotlivců; jako strany, jejichž politika je podepřena rozumným uvažováním a fakty. A spolupráce Vašich stran s Aliancí pro rodinu podkopává naši důvěru v dodržování těchto principů. Proto Vás vyzýváme k odvolání organizace Aliance pro rodinu a jejích zástupců z poradních orgánů české vlády, ministerstev a dalších struktur státu,“ uvedli autoři petice.

Vznikla v době, kdy Sněmovna schvalovala uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry. Uzákonění novely občanského zákoníku v tomto smyslu nakonec dali poslanci 29. června šanci. Kromě společenské debaty o manželství pro všechny si jako své velké téma v poslední době česká církev, především katolická, brala také Istanbulskou úmluvu, která odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií a násilí vůči ženám vnímá jako porušování lidských práv a diskriminaci. Česká vláda na konci června souhlasila s pokračováním procesu ratifikace tohoto dokumentu.

Po zveřejnění petice se objevilo několik dalších prohlášení, která by mohla poukazovat na rozpory uvnitř katolické církve, ale i dalších křesťanských církví v ČR. Po svém tradičním setkání na Velehradě uvedla 5. července Česká biskupská konference, že s obavami sleduje snahy legalizovat vztah osob stejného pohlaví jako manželství. Katoličtí biskupové znovu odmítli také Istanbulskou úmluvu. Slouží podle nich plíživému pronikání ideologie genderu. Dokument není pro země jako Česká republika potřebný ani přínosný, uvedli.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)