Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Postoj k LGBT lidem v církvích chce přiblížit projekt Víra v barvách duhy

Domácí zpravodajství / / ČTK / 18. října 2023 20:59
Postoj k LGBT lidem v církvích chce přiblížit projekt Víra v barvách duhy

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Praha - Postoje k lesbám, gayům, bi a translidem (LGBT) a jejich tématům v církvích v Česku se snaží přiblížit internetový projekt Víra v barvách duhy. Zahrnuje videorozhovory s pěti desítkami duchovních a odbornic a odborníků na teologii či biblistiku. ČTK o tom dnes informoval autor projektu Tobiáš Frýdl.

"Projekt 'Víra v barvách duhy' je reakcí na často jednostranný pohled na téma LGBT lidí v rámci českých církví a snahou ukázat, že křesťanství není synonymem pro odmítavý postoj k LGBT lidem, jejich rodinám a dětem," uvedl Frýdl, který je synem faráře Církve československé husitské.

Ve Sněmovně je návrh novely občanského zákoníku s manželstvím pro všechny. Konzervativci a někteří zástupci církví zrovnoprávnění stejnopohlavních svazků důrazně odmítají. Vyjádření bývají někdy dehonestující. Dolní komora projednává i protinávrh na ukotvení manželství jako svazku muže a ženy v Ústavě ČR. Odpor v konzervativních a církevních kruzích a ostré výroky vyvolává třeba i takzvaná Istanbulská úmluva proti násilí na ženách a sexuálnímu násilí, v níž se objevuje pojem gender.

Frýdl ve své dnešní tiskové zprávě i na webu zdůraznil, že projekt je jeho soukromá iniciativa a neplnil jím žádné zdaní. Ukázat chtěl, že odmítavý postoj "není jediným a převládajícím hlasem" v církvích. Přispět chtěl také ke zmírnění napětí, většímu porozumění i posílení odvahy lidí mluvit v církevním prostředí o své identitě.

Ve videorozhovorech vystupují faráři a farářky, kazatelé a kazatelky, další duchovní, teoložky a teologové, experti a expertky na biblistiku i vyučující z univerzit. Zástupci římskokatolické, českobratrské evangelické, husitské či starokatolické církve se vyjadřují k manželství pro všechny či k biblickým otázkám. Podle Frýdla je tak možné seznámit se se spektrem názorů v církví. "Nejde o osamělé názorové hloučky několika málo jednotlivců," podotkl autor projektu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)