Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež odvolal konzervativního amerického biskupa Stricklanda

Ze světa / / ČTK / 12. listopadu 2023 7:31
Papež odvolal konzervativního amerického biskupa Stricklanda

Biskup Joseph Edward Strickland celebruje tradiční latinskou mši 13.3.2021
Autor: Wikipedie.org / Creative Commons

Vatikán - Papež František odvolal texaského biskupa Josepha Stricklanda, jednoho ze svých nejtvrdších kritiků mezi americkými katolickými konzervativci. Informoval o tom dnes Vatikán. Je velmi vzácné, aby byl římskokatolický biskup zbaven svých povinností. Obvykle Vatikán biskupy požádá, aby sami rezignovali a papež jejich rezignaci přijme, uvedla agentura Reuters.

Odvolání biskupa papežem je považováno za drastický krok, a obvykle tak papež učiní až v případě, kdy biskup odmítne žádost o rezignaci, napsal Reuters. Stricklandovi je 65 let, do obvyklého důchodového věku pro biskupy mu tak zbývá ještě deset let. Strickland již dříve uvedl, že pokud bude požádán o rezignaci, odmítne to.

Strickland hojně používá sociální sítě. Biskupem diecéze Tyler je od roku 2012, do funkce ho jmenoval zesnulý papež Benedikt XVI. Začátkem tohoto roku na sociální síti X uvedl, že odmítá papežův "program podkopávající depozit víry". Kritizoval zejména papežovu snahu učinit církev vstřícnější vůči komunitě LGBT či pokusy v církvi dát větší odpovědnost lidem, kteří nejsou kněžími.

Odvolání přichází poté, co Vatikán vyšetřoval správu diecéze. Podle katolických médií toto vyšetřování zahrnovalo i nakládání s finančními prostředky.

Odvolání oznámily současně Vatikán a biskupská konference v USA. Ani v jednom z prohlášení nebyl uveden důvod k odvolání. Papež prozatím jmenoval správcem diecéze biskupa texaského Austinu Joea Vasqueze.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)