Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Německá policie prohledala 54 objektů v rámci vyšetřování islámského centra

Ze světa / / ČTK / 17. listopadu 2023 19:31
Německá policie prohledala 54 objektů v rámci vyšetřování islámského centra

Islámské centrum Hamburk
Autor: Wikipedie.org / Creative Commons

Berlín - Německá policie dne 16. listopadu prohledala 54 objektů v sedmi spolkových zemích v souvislosti s vyšetřováním Islámského centra v Hamburku (IZH). To už delší dobu sleduje německá civilní kontrarozvědka, Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), a je klasifikováno jako islamistické, sdělila německá ministryně vnitra Nancy Faeserová. Podle agentury DPA by vyšetřování mohlo vyústit v zákaz IZH.

Islámské centrum v Hamburku je podezřelé z vyvíjení činnosti proti ústavnímu pořádku a proti myšlence porozumění mezi národy a z podpory radikální organizace Hizballáh, uvádí německé ministerstvo vnitra. Libanonské šíitské hnutí Hizballáh je v Německu považováno za teroristickou organizaci a jeho činnost v Německu je zakázaná.

Faeserová uvedla, že na raziích se v celém Německu podílelo zhruba 800 policistů. Ujistila přitom, že cílem zátahu není žádné náboženství nebo stát.

Podle deníku Die Welt byl centrem zásahu Hamburk. Jeho cílem pak bylo zajištění důkazního materiálu k možnému zákazu spolku a zabavení jeho majetku. Další razie se podle listu konaly v Berlíně, Hesensku, Severním Porýní-Vestfálsku, Bádensku-Württembersku, Dolním Sasku a Bavorsku. Kontrarozvědka podle německého ministerstva vnitra předpokládá, že IZH "má velký vliv na určité mešity a spolky, až po naprostou kontrolu". Aktivity IZH jsou přitom podle ministerstva "zaměřeny na šíření revolučního konceptu" nejvyššího íránského vůdce.

Razie byla provedena mimo jiné v hamburské Modré mešitě, kterou spravuje IZH. Centrum je podle listu Die Welt považováno za jakousi zahraniční pobočku íránského klerikálního režimu. Jenom v Hamburku bylo provedeno 31 prohlídek, jichž se zúčastnilo na 300 policistů, uvedly místní úřady.

V Hannoveru dnes kriminalisté podle spolkového státního zastupitelství prohledali zhruba 20 objektů při razii proti údajným podporovatelům Hizballáhu. Opatření byla namířena proti pěti podezřelým s údajnými vazbami na šíitskou milici. Podezřelí jsou z členství v zahraniční teroristické organizaci. Zadržen podle DPA při tomto zátahu nikdo nebyl.

"Právě nyní, v době, kdy se mnoho Židovek a Židů cítí zvlášť ohroženo, platí, že obecně nebudeme trpět žádnou islamistickou propagandu a žádné antisemitské a protiizraelské štvaní. Právě nyní je důležitá velká bdělost a tvrdý postup. Proto rozhodně vyšetřujeme každé odůvodněné podezření," citoval Faeserovou Die Welt.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)