Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Česká pravoslavná církev odvolala tajemníka Střelce, bývalého pracovníka StB

Domácí zpravodajství / / ČTK / 23. listopadu 2023 0:53
Česká pravoslavná církev odvolala tajemníka Střelce, bývalého pracovníka StB

Chrám sv. Cyrila a Metoděje, ústřední chrám pražské eparchie
Autor: Wikipedie.org / VitVit / Creative Commons

Praha - Česká pravoslavná církev odvolala svého tajemníka Igora Střelce, bývalého pracovníka komunistické rozvědky Státní bezpečnost (StB), kritizovaného věřícími. Skončil i Jan Beránek, který vedl úřad církve v Praze. Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku to oznámila dne 22. listopadu v tiskové zprávě. Důvody odvolání Střelce a Beránka neuvedla, pouze sdělila, že chystá úsporná opatření. Podle dřívějších informací médií čelila církev v Praze exekucím a v celém Česku musela z ekonomických důvodů snižovat stavy duchovních.

Spolupráce se Střelcem a jeho firmou byla podle církve ukončena v návaznosti na připravovanou organizační reformu. U Beránka, který dočasně vedl pražskou eparchii, tedy správní jednotku církve, a úřad metropolitní rady, už církev jeho odchod z funkce nezdůvodnila. Doplnila jen, že arcibiskup Michal Dandár nařídil zahájení jednání o vnitřním ekonomickém a personálním auditu. Církev podle zprávy připravuje úsporná opatření.

Střelec byl v minulosti kritizován věřícími za údajný nátlak. Česká televize loni uvedla, že Střelec podle některých věřících na základě zfalšovaných dokumentů vyzýval k odstoupení vedení kláštera v Loděnici, kde byli převážně kněží a věřící z Ukrajiny. Vedení církve se k tomu tehdy nevyjádřilo.

Server Seznam Zprávy zase loni napsal, že pražská eparchie, kterou tehdy vedl Beránek, má zablokovaný účet a nemovitosti v exekuci kvůli dluhům za zdravotní pojištění. Beránek tehdy problémy své eparchie bagatelizoval. „Exekuci na vás uvalí, když nezaplatíte za parkování,“ uváděl tehdy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)