Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Teologická fakulta Jihočeské univerzity si vybrala za budoucího děkana Michala Opatrného

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 7. prosince 2023 22:01
Teologická fakulta Jihočeské univerzity si vybrala za budoucího děkana Michala Opatrného

Michal Opatrný, budoucí děkan Teologické fakulty Jihočeské univerzity

České Budějovice - Na post děkana Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích byl pro další čtyřleté období zvolen dosavadní proděkan pro vědu a rozvoj Michal Opatrný. Ve funkci nahradí historika a teologa Rudolfa Svobodu. Rozhodnutí padlo na včerejším zasedání akademického senátu, kde Opatrný, jediný navržený kandidát, získal 11 ze 12 možných hlasů, přičemž jeden člen senátu se zdržel hlasování. Děkana na základě návrhu akademického senátu fakulty jmenuje rektor Jihočeské univerzity.

„Senátorkám a senátorům děkuji za důvěru, věřím, že je ještě více než moje plány a vize přesvědčila práce, která je na fakultě za mnou. Moc děkuji své manželce a našim dětem za podporu,“ okomentoval Opatrný své zvolení na síti X.

Budoucí děkan považuje za svůj hlavní úkol přípravu fakulty na obnovení a rozšíření institucionálních akreditací v letech 2027–2028. Institucionální akreditace dává pravomoc nezávisle vytvářet a realizovat studijní programy. V oblasti vědy chce posilovat partnerství mezi fakultou a organizacemi aplikační sféry (pomáhající organizace, školy, volnočasové organizace, neziskové organizace a spolky). Opatrný chce také usilovat o vznik tzv. vědeckých inkubátorů, tj. pracovních skupin sdružujících zkušené akademiky, postdoktorandy a doktorandy, kteří se zaměřují na nové oblasti výzkumu. Plánuje také poprvé v historii fakulty jmenovat její Mezinárodní radu, která by měla podporovat mezinárodní rozměr pedagogické a vědecké práce. Mezinárodní působení fakulty chápe jako součást tzv. třetí role vysoké školy, která může podporovat nejen rozvoj místa a regionu, kde sídlí, ale také vzdělávání, vědeckou spolupráci, občanskou společnost a demokratické hodnoty nebo ekumenickou spolupráci v méně rozvinutých oblastech Evropy a světa.

Michal Opatrný se narodil roku 1978 v Praze, kde v 90. letech vystudoval Střední průmyslovou školu stavební Josefa Gočára. V letech 1997–2002 studoval teologii na Jihočeské univerzitě, v roce 2008 získal doktorát na Katolické teologické univerzitě v hornorakouském Linci. Habilitoval se v roce 2013 na Teologické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Zde působí na Katedře sociální a charitativní práce, kterou vede od roku 2013. Odborně se zajímá o témata na pomezí teologie a sociálních věd, přednáší pastorální teologii a sociální práci. Od roku 2010 je proděkanem pro vědu, od roku 2016 pro vědu a rozvoj.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)