Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evropská komise vyzvala k boji proti nenávistným projevům a muslimové se brání kolektivní vině

Ze světa / / ČTK; red / 14. prosince 2023 10:55
Evropská komise vyzvala k boji proti nenávistným projevům a muslimové se brání kolektivní vině

Logo Evropské komise
Autor: Wikipedie.org / Evropská komise / Creative Commons

Brusel -

Po teroristickém útoku radikálního hnutí Hamás na Izrael ze 7. října v německé společnosti zavládla negativní atmosféra vůči lidem považovaným za muslimy, napsala agentura DPA. Ústřední rada muslimů v Německu (ZMD) i muslimská organizace Ditib hovoří o kolektivním podezírání, útocích na muslimy a mešity.


Lidé si spojují islám s islamismem a terorem 

Yasemin El-Menouarová, expertka na náboženství z Bertelsmannovy nadace, uvádí, že většinová společnost pohlíží na muslimy jako na reprezentanty zemí, odkud pocházejí, kteří aspoň částečně nesou odpovědnost za to, co se tam děje. "Islám je jen v menší míře považován za náboženství, lidé si ho spojují spíše s islamismem a terorem. Muslimy podezírají, že přijímají nábožensky motivovaný extremismus a teror," dodává. Je si vědoma toho, že i mezi muslimy panují radikální nálady a antisemitismus vztahující se zejména k Izraeli. "Nicméně antisemitismus v Německu se táhne napříč společností, tedy včetně muslimské komunity. Ukazovat jen na tuto skupinu by bylo špatné a vedlo by to k dalšímu štěpení."

Odborník na islám Jörn Thielmann připomíná, že islámské spolky teror ze strany Hamásu opakovaně odsoudily, zasazují se za bezpečné podmínky pro židy, a přesto jsou neustále pranýřovány. 

Podle předsedy ZMD Aimana Mazyeka zažívají děti z muslimských komunit ve školách stigmatizaci, někde se objevily dokonce případy takzvaných "testů smýšlení". V nich jsou žáci s muslimskými kořeny dotazováni ohledně názorů na konflikt na Blízkém východě a na Hamás. Někde se takto pokoušeli získat i informace o názorech rodičů. Mazyek varuje, že hlavně u mladých by atmosféra kolektivního podezřívání mohla mít za následek znepokojivé odcizení. Někteří by pak mohli uváznout v sítích extremistů.

 

Nenávist postihuje zvláště židovské a muslimské komunity 

Dirk Helman z Centra pro turecká studia hovoří o rozštěpení společnosti. To se projevuje "ve stále otevřenějším antisemitismu, ale i v nenávisti vůči muslimům".

Evropská komise uvedla ve svém prohlášení: "Evropa zažívá alarmující nárůst nenávistných projevů a trestných činů z nenávisti a postiženy jsou zejména židovské a muslimské komunity.” Právě proto komise i unijní šéf diplomacie oznámili, že EU zvýší své úsilí v boji proti nenávisti ve všech oblastech, ať již jde o bezpečnost, digitální technologie, vzdělávání, kulturu či sport. 

"Evropa je místem, kde se ctí různé kulturní a náboženské identity. Respekt a tolerance jsou základními hodnotami naší společnosti. Proto se musíme postavit antisemitismu a protimuslimské nenávisti, kdykoli se s ní setkáme," uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.


Všichni lidé musí být chráněni a respektováni 

Podle Věry Jourové, místopředsedkyně Evropské komise, boj proti nenávistným projevům by se měl odehrávat na mnoha úrovních. Lidé, kteří se dopustí trestných činů, by za ně měli nést zodpovědnost. V této souvislosti eurokomisařka apelovala zejména na bezpečnostní složky jednotlivých států. Podle ní jde rovněž o apel na platformy, tedy sociální sítě, aby "neposkytovaly prostor pro organizování pogromů, když to řeknu úplně nadrsno". Důležité jsou rovněž vzdělávací instituce, konkrétně zmínila například univerzity, které se nesmí dopouštět antisemitismu. "Možná by se měly hledat nové formy vzdělávání o historii Židů. A více přemýšlet nad tím, jak vysvětlovat holocaust mladé generaci," dodala. 

Josep Borrell, šéf unijní diplomacie, zdůraznil, že chráněni a respektováni musí být všichni bez ohledu na náboženství nebo víru, národnost, pohlaví či rasu. "Blíží se 75. výročí vyhlášení Všeobecné deklarace lidských práv a my nemůžeme dělat stejné chyby jako v minulosti. Vyzývám mezinárodní společenství, aby se k nám připojilo v prosazování lidských práv pro všechny a všude a v boji proti netoleranci a předsudkům."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)