Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V želivském klášteře skončily opravy staré prelatury, budou se v ní pořádat výstavy

Kraje: Vysočina / / ČTK / 27. prosince 2023 10:34
V želivském klášteře skončily opravy staré prelatury, budou se v ní pořádat výstavy

Ilustrační foto - Konvent želivského kláštera
Autor: Wikipedia.org / Wietek / Wikimedia Commons

Želiv (Pelhřimovsko) - V želivském klášteře skončily dvouleté opravy staré prelatury. V budově blízko kostela byly naposled byty, pak byla kvůli špatnému stavu delší čas prázdná. Teď v ní budou výstavy, které přiblíží i někdejší bydlení opata a zázemí lesního správce. ČTK to řekla Jiřina Zajíčková, správkyně majetku kanonie premonstrátů v Želivě.

Budova takzvané staré prelatury stojí z části na původních hradebních zdech, v minulosti byla víckrát přestavovaná. "Nazývá se sice stará prelatura, ale údajně tady nikdy prelát nesídlil. Využívala se pro školu, pro lesní správu a každý si to upravil k obrazu svému," řekla správkyně majetku.

Při rekonstrukci bylo potřeba zlepšit statiku dvoupatrové budovy, v níž byly porušené klenby a praskaly rohy. Dělaly se injektáže, dům byl stažený lany. "To byl prvotní zájem, tu stavbu zpevnit a zachovat," uvedla. Vnitřek byl zbavený přidaných bytových příček, zmizely různé přístavky, vyčištěný je sklep, do kterého někdejší nájemníci sypali popel, i podkroví. Rekonstruovaná střecha je pokrytá bobrovkou, jsou dozděné komíny. Opravené byly dřevěné dveře, pokud se zachovaly, v horním patře zůstaly částečně i původní podlahy. Jsou dřevené, někde je také dlažba. "Víceméně jsme kopírovali původní stav," uvedla Zajíčková.

Ve staré prelatuře už nejsou ani veřejné toalety. Nové sociální zařízení pro návštěvníky kláštera bylo vybudované u konventu.

Stará prelatura bude od příštího roku využívaná jako další prohlídkový okruh. V přízemí se budou výstavy obměňovat, první připomene opravy památky. Stálá expozice s dobovým bydlením opata bude v patře. Přiblíží život v klášteře v 19. století. "Návštěvníci se do klauzury nedostanou, aby se podívali na prostory, kde žijí členové řádu," podotkla.

Projekt za 34 milionů korun dotují evropské fondy, kanonie se na něm podílí více než pěti miliony korun. Netýkal se jen rekonstrukce staré prelatury, zahrnoval i vytvoření nového sociálního zařízení, vybavení knihovny v klášteře a digitalizaci knih, restaurování obrazů a opravu průčelí kostela.

Premonstráti areál kláštera postupně opravují léta. V nejbližší době by mělo přijít na řadu rozlehlé prostranství před kostelem Narození Panny Marie. "Náměstí jsme zhruba před třemi lety koupili od obce," řekla Jiřina Zajíčková. Spolu s náměstím má klášter v plánu revitalizovat zahrady a Panský rybník.

Želivský klášter založil Soběslav I. v roce 1139, řád premonstrátů tam začal působit v roce 1149. V roce 1950 zrušili klášter komunisté a zřídili v něm internační tábor pro kněze a řeholníky, později v něm byla psychiatrická léčebna. Premonstráti areál znovu převzali v roce 1991. Od roku 2010 je želivský klášter národní kulturní památkou.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)