Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 55 lety byla přesunuta kaple v Uherském Hradišti, o 6 let později kostel v Mostě

Kraje: Ústecký / / ČTK / 5. ledna 2024 15:38
Před 55 lety byla přesunuta kaple v Uherském Hradišti, o 6 let později kostel v Mostě

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě
Autor: Wikipedie.org / Ladislav Faigl / Creative Commons

Most, Uherské Hradiště - Barokní kaple sv. Šebestiána z 18. století stojí v Uherském Hradišti na Palackého náměstí. Nebylo tomu tak ale vždy, původně byla kaple postavena o devět metrů jinde, ale z důvodu úprav místních pozemních komunikací byla v roce 1969 stavba přesunuta. Její přesun začal 6. ledna 1969 a tato akce byla označena za přípravu přesunu kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě o šest let později.

Kapli postavila v roce 1715 městská vojenská posádka jako poděkování za odvrácení morové epidemie. O stavbě informuje latinský nápis na průčelí stavby, jehož doslovný překlad zní: "Za času moru zbožná císařská posádka nechala postavit". Rok poté byla kaple vysvěcena a později osazena plastikou svatého Šebestiána, patrona vojáků.

Před 55 lety byla přesunuta kaple v Uherském Hradišti, o 6 let později kostel v Mostě

Přesun kostela v Mostě
Autor: archiv

Kvůli rozšíření jedné z přístupových komunikací do centra města bylo o několik století později rozhodnuto o přesunu této církevní stavby. Akce se realizovala díky unikátní patentované technologii Josefa Wünsche a Antonína Šuláka, při níž byla kaple odříznuta od základů, hydraulicky nadzvednuta a na válcích přesunuta na nové základy.

Později byl touto metodou přemístěn rodinný domek ve středočeském Klínci a sklad chmele v Úštěku. Nejznámější přesunutí stavby, při kterém byla použita tato unikátní technická operace, se v Československu uskutečnilo v roce 1975. Tehdy byl přesunut za 28 dní o 841,1 metru gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, který se přestěhoval do blízkosti barokního špitálu s gotickým kostelem sv. Ducha. Přesun kostela, který musel ustoupit těžbě uhlí, je zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako přeprava nejtěžšího předmětu po kolejích, protože jeho celková váha činila 12.000 tun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)