Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Skončila Tříkrálová sbírka, výtěžek pomůže potřebným

Domácí zpravodajství / / ČTK / 14. ledna 2024 15:36
Skončila Tříkrálová sbírka, výtěžek pomůže potřebným

Tříkrálová sbírka - sčítání
Autor: praha.charita.cz

Praha - V neděli 14. ledna naposledy vyrazili do ulic měst koledníci během tradiční Tříkrálové sbírky. Od začátku roku vybírali příspěvky do zapečetěných kasiček na pomoc potřebným. Převodem na účet nebo zasláním dárcovské zprávy lze do sbírky přispívat po celý rok.

Sbírku navazující na lidovou tradici tříkrálové koledy pořádá přes 20 let Charita ČR, která výsledky průběžně zveřejňuje na webu. Loni Tříkrálová sbírka vynesla víc než 161 milionů korun, což bylo zatím nejvíc. Kolik to bude letos, bude jasné po rozpečetění pokladniček a sečtení vybraných peněz ve všech diecézích.

Výtěžek každý rok putuje na pomoc potřebným seniorům, samoživitelům, vážně nemocným nebo dalším lidem ve složité životní situaci. V některých regionech podpoří například domácí hospicovou péči, odlehčovací a pečovatelské služby či osobní asistenci.

Vybrané peníze se shromažďují na centrálním sbírkovém účtu. Odtud se vždy rozdělují tak, že 65 procent peněz se vrací místním Charitám, kde byly peníze vykoledovány, 15 procent je určeno na velké nadregionální projekty, desetina výtěžku směřuje na pomoc do zahraničí, pět procent využije na své projekty Charita ČR a pět procent tvoří režie sbírky.

První ročník sbírky se uskutečnil v roce 2000 v olomoucké arcidiecézi. Celostátně se začala konat o rok později. Od té doby výnos sbírky každoročně stoupá. Výjimkou byl covidový rok 2021, kdy nebylo možné osobní koledování, ale i tak se vybralo 81,5 milionu korun. Na loňských 161 milionů korun výsledek vzrostl z víc než 141 milionů korun v roce 2022.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)