Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Řecký parlament možná už v únoru schválí zákon o sňatcích osob téhož pohlaví

Ze světa / / ČTK / 26. ledna 2024 9:29
Řecký parlament možná už v únoru schválí zákon o sňatcích osob téhož pohlaví

Ilustrační foto
Autor: Pixabay.com

Atény - Řecká vláda se chystá už brzy schválit návrh zákona, který má umožnit civilní sňatky osob téhož pohlaví. Premiér Kyriakos Mitsotakis také doufá, že zákon už v únoru schválí také poslanci. Předseda řecké vlády to řekl v pátek v rozhovoru s televizí Bloomberg. Představitel řecké pravoslavné církve, která je proti takovým sňatkům, navrhl, že by se o této otázce mohlo konat referendum. To ale vláda odmítá, informovala řecká média.

"Jsem velmi optimistický a věřím, že budeme mít tento zákon v první polovině února," řekl Mitsotakis televizi Bloomberg. Dodal, že vláda návrh schválí na svém příštím zasedání. To se mělo konat v úterý, ale kvůli nemoci premiéra bude možná odloženo.

Návrh zákona o civilních sňatcích osob téhož pohlaví nemá podporu všech poslanců premiérovy konzervativní strany Nová demokracie (ND). Podle deníku Kathimerini ale zřejmě projde díky největší opoziční straně SYRIZA a další velké levicové straně PASOK. Návrh nepočítá s možností náhradního mateřství, tedy že by stejnopohlavnímu páru dítě odnosila náhradní matka. Má ale umožnit rodičovská práva těmto párům pro děti, jejichž biologickým rodičem je jeden z manželů.

Řecká pravoslavná církev už loni v prosinci uvedla, že není proti svazkům osob téhož pohlaví, ale proti tomu, aby takové páry vychovávaly děti. Podle ní totiž takový zákon nezaručuje dětem právo mít matku i otce.

"Jak budou tyto děti žít, když budou v rodinách se dvěma otci, nebo dvěma matkami?" ptal se minulý týden arcibiskup aténský a řecký Hieronymos II., který navrhl, ať vláda uspořádá o této otázce referendum. Mluvčí vlády ale v reakci uvedl, že zákon o sňatcích osob téhož pohlaví byl loni součástí předvolebního slibu premiéra Mitsotakise, který pak obhájil úřad na druhé volební období.

Podle průzkumů veřejného mínění je řecká veřejnost v názoru na manželství osob stejného pohlaví rozdělena na poloviny. Podle jednoho z průzkumů z tohoto měsíce takové sňatky odmítá asi 50,4 procenta, zatímco 46,7 procenta je podporuje. Pokud jde o názory voličů jednotlivých stran, tak u vládní Nové demokracie je pro taková manželství asi 40 procent dotazovaných a proti 58,4 procenta. U levicové strany SYRIZA je pro 78 procent a u strany PASOK by s takovými sňatky souhlasilo asi 47 procent dotazovaných.

Jiný průzkum, o němž informoval minulý týden deník Kathimerini, ukázal, že manželství osob téhož pohlaví podporuje téměř 55 procent Řeků a asi 53 procent je i pro právo na adopci pro takové páry.

V Řecku mohou páry téhož pohlaví zatím uzavírat jen registrované partnerství, a to díky zákonu z prosince 2015, který prosadila tehdejší levicová vláda bývalého šéfa strany SYRIZA Alexise Tsiprase. Sňatky osob téhož pohlaví na celostátní úrovni nyní ve světě umožňují tři desítky zemí, skoro dvě třetiny z nich jsou evropské státy. Většinou povolují i adopci dětí těmito páry. Česká republika zatím umožňuje jen registrované partnerství.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)