Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Emeritní australský biskup byl obviněn ze znásilnění a sexuálního zneužívání

Ze světa / / ČTK / 24. února 2024 8:31
Emeritní australský biskup byl obviněn ze znásilnění a sexuálního zneužívání

Christopher Saunders
Autor: Facebook

Canberra - Emeritní australský biskup Christopher Saunders byl dne 22. února obviněn ze znásilnění a řady dalších sexuálních útoků, včetně zneužívání mladistvých, kterých se údajně dopustil v odlehlé oblasti na severozápadě země. Informoval o tom zpravodajský server BBC News, podle nějž jde o jednoho z nejvýše postavených představitelů římskokatolické církve v Austrálii, který takovým obviněním čelí.

Čtyřiasedmdesátiletý duchovní byl zatčen ve středu ve městě Broome. Australská biskupská konference slíbila, že bude v případu spolupracovat s policií, a obvinění proti Saundersovi označila za velmi vážná.

Saunders strávil většinu své kariéry v odlehlé oblasti Kimberley v severozápadním cípu Austrálie a v roce 1996 byl jmenován biskupem ve městě Broome. Byl známý jako společenský člověk, který často doprovázel místní mladíky na rybářské výlety i kempování do přírody, a dlouhou dobu byl považován za důležitou osobnost místní komunity.

V roce 2020 se Saunders dobrovolně vzdal funkce biskupa ve městě Broome poté, co se proti němu v médiích objevila první podezření ze sexuálního zneužívání mladých mužů z řad původních obyvatel Austrálie. Počáteční policejní vyšetřování bylo ale uzavřeno bez obvinění.

V roce 2022 začal případ vyšetřovat Vatikán, který k němu vydal 200stránkovou zprávu. Následně zahájila nové vyšetřování západoaustralská policie.

Dnes byl Saunders obviněn ze dvou případů znásilnění, 14 případů sexuálního obtěžování a tří případů nevhodného zacházení s mladistvými ve věku 16 až 18 let. Duchovní, který zůstává emeritním biskupem, byl propuštěn na kauci, další soudní jednání se bude konat v červnu, uvedla australská média. Bývalý biskup doposud veškerá obvinění popíral.

Sexuální útoky Saunders údajně páchal v letech 2008 až 2014 ve městech Broome a Kununurra, a také v obci Kalumburu, kde žijí původní obyvatelé.

Kromě zesnulého kardinála George Pella je Saunders nejvýše postaveným katolickým duchovním v Austrálii, který čelí obvinění ze sexuálního zneužívání dětí, píše BBC.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)