Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež přijal rezignaci štětínského arcibiskupa kritizovaného za krytí sexuálního násilí

Ze světa / / ČTK, lkt / 25. února 2024 0:33
Papež přijal rezignaci štětínského arcibiskupa kritizovaného za krytí sexuálního násilí

Andrzej Dzięga (2021)
Autor: Wikipedie.org / Kapitel / Creative Commons

Vatikán/Varšava - Papež František dnes přijal rezignaci štětínského arcibiskupa Andrzeje Dziegy, který čelil kritice, že kryl případy sexuálního násilí a obtěžování v církevním prostředí. O přijetí rezignace informoval dne 24. února Vatikán. Podle polského tisku však rezignace ze strany hodnostáře, kterému do církevního důchodu zbývaly ještě čtyři roky, byla vynuceným rozhodnutím.

Přijetí rezignace neznamená, že Dziega v úřadu arcibiskupa okamžitě končí. Je obvyklé, že i po přijetí rezignace ze strany papeže biskupové a arcibiskupové pokračují ve svém úřadu až do jmenování nástupce. To je proces, který může trvat řadu měsíců i roků.

Dziega podal rezignaci ve věku 71 let, limit pro odchod z čela diecéze je přitom církví stanoven na 75 let. I z tohoto důvodu polská média píší o tom, že rezignace byla vynucená.

Dziega čelí kritice, že nepostupoval dostatečně rázně proti sexuálnímu obtěžování a násilí ve štětínské diecézi. Média například informovala o případu katolického kněze Andrzeje Dymera, který podle různých svědectví sexuálně zneužíval v 90. letech děti. Ačkoliv o tom měli informace, tak štětínští arcibiskupové nezasáhli. V roce 2008 Dymeru, který zemřel v roce 2021, dokonce odsoudil církevní soud, o rozsudku se však oběti kněze dozvěděly až s velkým zpožděním, píší média.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)