Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Brněnské biskupství zrekonstruovalo diecézní knihovnu, sídlí v klášteře

Kraje: Jihočeský / / ČTK / 10. března 2024 18:37
Brněnské biskupství zrekonstruovalo diecézní knihovnu, sídlí v klášteře

Klášter Řádu sv. Alžběty Brno
Autor: Wikipedie.org / Palickap / Creative Commons

Brno - Přes 9000 knih ve volném výběru a další desítky tisíc v depozitáři nabízí zrekonstruovaná diecézní knihovna brněnského biskupství. Sídlí v klášteře Řádu svaté Alžběty v Kamenné ulici. V původně nepřístupnému skladu tam vzniklo zázemí pro čtenáře, studijní místa i dětský koutek, uvedla mluvčí biskupství Anežka Benešová. Předpokládané náklady na změny v knihovně činí 1,46 milionu korun, většinu poskytují evropské fondy.

Knihovna existuje od roku 2001, kdy ji založil současný emeritní biskup Vojtěch Cikrle.

"Křesťanství bylo v průběhu dějin významným nositelem kulturního dědictví a vzdělanosti a mám radost, že i v současném světě k tomu můžeme přispívat. Čtenáři v naší bibliotéce mohou vybírat z pestré nabídky knih, od těch s duchovní tematikou přes historické tituly až po současnou populární literaturu," uvedl biskup Pavel Konzbul.

Knihovna má v majetku přes 80.000 svazků, které zahrnují křesťanskou literaturu ke studiu i duchovnímu růstu, různé obory teologie, historické knihy, mnoho cizojazyčných titulů, beletrii i literaturu pro děti. Uchovává i vzácné či ojedinělé svazky. Nejstarší bible ve fondu je z roku 1570. Ke starožitným klenotům patří podle ředitelky knihovny Lenky Klaškové také svazky s přehledem řeholních řádů.

Vedle brněnské pobočky knihovny existuje také depozitář v Rajhradě na Brněnsku. Čtenáři si mohou tituly objednávat on-line na webu knihovny.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)