Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Relikvie císaře Karla I. uloží v Opavě, sochař pro ostatky vytváří plastiku

Kraje: Moravskoslezský / / ČTK / 18. dubna 2024 17:53
Relikvie císaře Karla I. uloží v Opavě, sochař pro ostatky vytváří plastiku

Blahoslavený císař Karel I.
Autor: Wikipedia.org

Opava - Relikvie císaře Karla I. Rakouského, posledního panovníka Rakousko-Uherska, významné osobnosti středoevropské historie, uloží v Opavě. Při oslavách 800 let od udělení městských práv Opavě vytváří sochař Daniel Klose reliéfní plastiku Karla I., do níž bude umístěna schránka s jeho ostatky. ČTK to dnes řekl mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný. Uložení relikvie bude 4. května předcházet mše celebrovaná biskupem Martinem Davidem.

Tajemník opavské radnice Tomáš Elis uvedl, že uložení ostatků je pro Opavu velká pocta. Karel I., poslední král zemí Koruny české, patří podle něj mezi nejvýznamnější osobnosti novodobé historie. „Svým příkladným životem inspiroval mnoho lidí a byl za své činy zaslouženě blahořečen papežem,“ uvedl Elis.

„Nejenže mluvil velmi dobře česky, ale českou zemi znal, měl ji rád a strávil zde několik let. Rád pobýval v Praze, v Brandýse nad Labem, ve Staré Boleslavi. Přesto není mezi širokou veřejností tolik znám. Věřím, že umístění jeho relikvie do konkatedrály v Opavě důstojně přispěje k šíření jeho odkazu jako panovníka, politika, státníka, vzorného otce početné rodiny a oddaného katolíka s tolerancí k jiným náboženstvím,“ uvedl Elis. Na získání relikvie pracoval společně s představeným zemské Modlitební ligy císaře Karla I. Za mír mezi národy Milanem Novákem.

Karel I. část dětství strávil na Pražském hradě, studoval na pražské univerzitě, velel armádě na Těšínsku. Na trůn nastoupil po smrti Františka Josefa I. V listopadu 1916. „Během své dvouleté vlády se Karel I. Snažil minimalizovat rozklad monarchie bez prolévání krve. Jeho humanitární činy mu vynesly pověst mírotvůrce a vládce s láskou ke svým poddaným. Usiloval o smír mezi různými národnostními skupinami v rámci monarchie a hledal kompromisní řešení jejich požadavků,“ uvedl Konečný. Po pádu monarchie se Karel I. Stáhl do exilu, kde pokračoval v charitativních aktivitách. V roce 2004 jej blahořečil papež Jan Pavel II., je druhým českým panovníkem, kterému bylo uděleno blahoslavenství. První byl svatý Václav.

 

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)