Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
V ulicích Plzně koledoval biskup, primátor a hejtman

Domácí zpravodajství

V ulicích Plzně koledoval biskup, primátor a hejtman

ČTK / 8. 1. 2018 23:23

Netradiční tříkráloví koledníci vyrazili dnes dopoledne do plzeňských ulic, úřadů i bank v centru města. Kostýmy tří mudrců z Východu a kasičky pro tradiční sbírku charity si vzal plzeňský biskup Tomáš Holub, hejtman Josef Bernard (ČSSD) a primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). Nejvyšší představitelé církve a místních samospráv se v Plzni poprvé při koledě sešli loni. Plzeňská diecéze, zahrnující Plzeňský a Karlovarský kraj, je jediná, kde se taková sestava koledníků schází. Biskup podnikl ještě podobnou pochůzku v Karlových Varech s primátorem a hejtmankou.

Ze světa

Pravoslavný svět oslavil Vánoce; v Rusku, na Ukrajině, koptové v Egyptě či s protesty v Betlémě

ČTK, red. / 8. 1. 2018 22:57

Pravoslavný svět oslavil Vánoce; v Rusku, na Ukrajině, koptové v Egyptě či s protesty v Betlémě V pravoslavném světě o víkendu vrcholily oslavy vánočních svátků, které tu vzhledem k posunu juliánského kalendáře připadají na 6. a 7. ledna. Nejmasovější účast na svátečních bohoslužbách zaznamenali v Ruské federaci, která je díky největšímu počtu věřících baštou světového pravoslaví. Vánoce dnes slaví i miliony lidí na Ukrajině a v Bělorusku, v balkánských zemích a na Kavkazu, ale i pravoslavní věřící v USA, Kanadě a Austrálii. Samozřejmě take v Řecku nebo na Blízkém východě, kde se pravoslavné církve označují spíše jako orthodoxní.

Domácí zpravodajství

Při bohoslužbě k 98. výročí vzniku Církve československé husitské promluvila i ministryně obrany

Vlastní zpráva / 8. 1. 2018 0:29

Při bohoslužbě k 98. výročí vzniku Církve československé husitské promluvila i ministryně obrany Slavnostní bohoslužbou si v sobotu 6. ledna v kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí připomněli věřící vznik Církve československé husitské. Bohoslužby, jíž předsedal patriarcha církve Tomáš Butta, se, kromě ekumenických hostů, zúčastnila i ministryně obrany Karla Šlechtová (nestranička za hnutí ANO).

Domácí zpravodajství

Katoličtí biskupové vyzvali věřící k volbě prezidenta, nikoho nedoporučili

ČTK / 5. 1. 2018 16:44

Katoličtí biskupové vyzvali věřící k volbě prezidenta, nikoho nedoporučili Čeští a moravští biskupové vyzvali věřící, aby se zúčastnili prezidentské volby. Nedali jmenovité doporučení, koho volit. Lidé by podle nich měli volit takového kandidáta, který podpoří slušnost ve veřejném životě, stabilitu rodiny či ochranu lidského života ve všech jeho fázích. V prohlášení, které má ČTK k dispozici, biskupové uvádějí, že prezident by měl ctít význam křesťanských hodnot pro společnost a vážit si pravdy i lásky k druhému člověku. Výzva České biskupské konference (ČBK) se má číst v závěru bohoslužeb v neděli 7. ledna.

Domácí zpravodajství

Prahou projde tříkrálový průvod s velbloudy

ČTK / 5. 1. 2018 10:41

Prahou projde tříkrálový průvod s velbloudy Centrem Prahy projde dnes odpoledne průvod králů na velbloudech, který upozorní na tradiční Tříkrálovou sbírku. Sbírku pořáda po celé republice Charita ČR za pomoci řady dobrovolníků. Výtěžek ze sbírky je určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším jinak sociálně potřebným skupinám lidí. Loni celkový výtěžek Tříkrálové sbírky poprvé překročil 100 milionů korun.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)