Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Papež se v Rumunsku omluvil Romům, blahořečil mučedníky komunismu

Ze světa

Papež se v Rumunsku omluvil Romům, blahořečil mučedníky komunismu

ČTK / 3. 6. 2019 17:28

Papež František v neděli na závěr své třídenní návštěvy Rumunska požádal jménem katolické církve Romy o odpuštění za diskriminaci, segregaci a špatné zacházení. Informaci přinesla agentura AFP. Dopoledne při mši v Rumunském městě Blaj blahořečil sedm řeckokatolických biskupů, které pronásledovali, věznili, mučili a zabili agenti bývalého komunistického režimu.

Domácí zpravodajství

Veřejné sbírky podporují památky. Z nejúspěšnější získá projekt na obnovu zvonů 817 tisíc korun

Propamatky.info / 2. 6. 2019 0:26

Veřejné sbírky podporují památky. Z nejúspěšnější získá projekt na obnovu zvonů 817 tisíc korun Výsledky osmého ročníku soutěže veřejných sbírek byly slavnostně vyhlášeny 28. května v refektáři dominikánského kláštera v Praze. Projekt dlouhodobě upozorňuje na různorodé možnosti, jak financovat záchranu a obnovu historických objektů. Finančně nejúspěšnější se za rok 2018 stala veřejná sbírka s názvem Návrat zvonů do farního kostela Všech svatých v Rokytnici v Orlických horách.

Domácí zpravodajství

Synagoga ve Velkém Meziříčí možná přestane sloužit jako tržnice

ČTK / 1. 6. 2019 18:22

Synagoga ve Velkém Meziříčí možná přestane sloužit jako tržnice Velké Meziříčí by mohlo od brněnské židovské obce převzít Novou synagogu. Musí připravit podmínky, za kterých by mohla být stavba bezplatně převedena do majetku města.  Synagoga, ve které je dnes tržnice, by se měla stát místem pro kulturní akce. Bude ale potřebovat velkou opravu, v první fázi za osm až 12 milionů korun. 

Ze světa

Papež je na třídenní návštěvě Rumunska. Ze země odešly miliony obyvatel

ČTK / 1. 6. 2019 18:13

Papež je na třídenní návštěvě Rumunska. Ze země odešly miliony obyvatel Papež František se po necelých čtyřech týdnech, po návštěvě Bulharska a Severní Makedonie, vrací na Balkán. Tentokrát tráví tři dny v Rumunsku. Vzhledem k tamní politicky citlivé situaci jsou s určitým napětím očekávána jeho setkání s nejvyššími státními činiteli a případná vyjádření k dění v zemi. Návštěva  je už třicátou zahraniční cestou Františka, přičemž čtvrtou v oblasti Balkánu. Před ním do Rumunska zavítal jediný papež, v květnu před dvaceti lety Jan Pavel II.

Domácí zpravodajství

Věřící předají papeži sochu sv. Anežky při národní pouti

ČTK / 30. 5. 2019 17:00

Věřící předají papeži sochu sv. Anežky při národní pouti Sochu sv. Anežky České doplněnou stuhami s otisky prstů všech lidí, kteří na dar přispějí, předají věřící papeži Františkovi jako dar při letošní národní pouti do Říma. Připomene 30 let od chvíle, kdy jen pět dní před začátkem sametové revoluce svatořečil papež Jan Pavel II. v Římě Anežku Českou.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)