Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dnes je Boží hod, slaví se narození Ježíše Krista

Archiv zpráv / MiH / ČTK / 25. prosince 2012 1:00

Praha - Dnes nastal Boží hod, kterým křesťané oslavují narození Ježíše Krista. Podle Bible jeho příchod jako Vykupitele přislíbil Bůh ústy proroků Izraeli 800 let před jeho narozením. Boží hod vánoční je vedle Božího hodu velikonočního neboli Zmrtvýchvstání Páně největším křesťanským svátkem v roce.

V chrámech křesťanských církví se dnes konají bohoslužby oslavující narození Ježíše a čtou se pasáže z evangelií, které o něm vypovídají. Datum Kristova narození 25. prosince začali někteří křesťanští teologové uvádět ve třetím století. Do církevního kalendáře byly Vánoce jako svátky narození Spasitele zařazeny v Římě až roku 336 po Kristu.

Středa bude ve znamení druhého svátku vánočního, kdy se připomíná mučedník svatý Štěpán. Na dnešní den letos zároveň připadá katolický svátek Svaté rodiny. Křesťanské Vánoce pokračují Novým rokem a končí Zjevením Páně 6. ledna. Tento svátek je známější jako den Tří králů či mudrců, kteří se přišli do Betléma poklonit narozenému Ježíši. V pravoslavné tradici se ale začnou vánoční svátky slavit až po Novém roce. Svátek narození Krista podle ní připadá na 7. ledna.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)