Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka poděkoval Obamovi za vyznamenání kaplana z české rodiny

Domácí zpravodajství / MiH / APHA / 12. dubna 2013 11:10
Kardinál Duka poděkoval Obamovi za vyznamenání kaplana z české rodiny

Pražský arcibiskup Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Kardinál Dominik Duka včera odeslal americkému prezidentovi Baracku Obamovi dopis, ve kterém mu děkuje za ocenění, které se in memoriam dostalo potomkovi českých krajanů, katolickému knězi a kaplanovi americké pěchoty Emilu Kapaunovi. Pražský arcibiskup, který je v rámci České biskupské konference předsedou rady pro duchovní službu v armádě, chtěl tímto způsobem vyzdvihnout hrdinství kaplana americké pěchoty, jehož rodina pocházela z Čech a který zemřel v severokorejském zajetí v roce 1951. Prezident Barack Obama tohoto hrdinu včera ocenil nejvyšším americkým vojenským vyznamenáním „Medailí cti“ (Medal of Honor). Ceremonii bude přítomen také biskup diecéze Wichita v Kansasu (jejíž byl P. Kapaun knězem) Michael O. Jackels.

Důvodem pro ocenění Emila Kapauna je vytrvalá starost o raněné americké vojáky při čínské ofenzívě v severní Koreji roku 1950. Kapaun se spolu s dalšími dostal do zajetí, absolvoval kruté pochody smrti, ale konce zajetí se nedožil. Díky naději, kterou rozdával, se ale příměří v roce 1953 dožili jeho spoluvězni. Vedle řízení o udělelní vojenského ocenění, které je nyní završeno, probíhá od roku 2008 také proces blahořečení. Jak se lze dočíst na internetových stránkách diecéze Wichita v Kansasu, existují svědectví spoluvězňů, kteří mu vděčili za svůj život.

Podle pražského arcibiskupa, hraje armáda i v době míru svou důležitou úlohu. Nepředstavuje pouze oporu státu a možnost, jak pomoci zemím, kde dochází ke konfliktům, ale je také místem, kde zažíváme mnohá hrdinství. Životní příběh Emila Kapauna je svědectvím toho, že se na nich podílejí také vojenští kaplani. V naší armádě vojenští kaplani působí od roku 1996 a velení armády pravidelně oceňuje jejich pozitivní význam pro činnost armády nejen na našem území, ale také při vojenských misích. Je-li proto armáda podle některých výzkumů veřejného mínění považována za nejdůvěryhodnější instituci v naší zemi, je třeba si uvědomit, že se na její důvěryhodnosti podílejí také duchovní, kteří v ní slouží.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)