Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Mše ke svátku sv. Vojtěcha - a narozeninám Duky

Domácí zpravodajství / juml / APHA / 23. dubna 2013 7:05
Mše ke svátku sv. Vojtěcha - a narozeninám Duky

Kardinál Dominik Duka
Autor: archiv redakce / Vít Luštinec / Christnet

Praha - Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP zve do svatovítské katedrály k oslavě svátku sv. Vojtěcha, hlavního patrona pražské arcidiecéze. Mše svatá, při které kardinál Duka spolu s přítomnými poděkuje také za 70 let svého života, se bude konat 23. dubna 2013 od 18.00 hodin.

„Srdečně zvu všechny k oslavě svátku sv. Vojtěcha. Ti, kdo přijdou do svatovítské katedrály oslavit našeho patrona, oslaví i mé narozeniny,“ říká pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Ten chtěl oslavu svých narozenin spojit právě se svátkem svého dávného předchůdce. Poděkování za 70 let života nemá být nijak okázalé. Na přání kardinála Duky nebudou rozesílány žádné oficiální pozvánky.

Pražský arcibiskup se ke sv. Vojtěchu hlásí s velkou rozhodností. V roce 2010 byla oslava jeho svátku jednou z prvních příležitostí k setkání tehdy nového arcibiskupa Dominika Duky s věřícími pražské arcidiecéze. Hlavní patron arcidiecéze provázel arcibiskupa Duku také první den jeho funkčního období, kdy pomyslně usedl na svatovojtěšský stolec. Poprvé to bylo v Libici nad Cidlinou, kde Dominik Duka setrval chvíli v tiché modlitbě. Podruhé byl sv. Vojtěch během slavnostního uvedení do úřadu přítomen svou relikvií v chrámu sv. Víta. A Břevnovský klášter, který světec roku 993 založil, se stal třetím místem v den uvedení do úřadu symbolicky spojeným s postavou sv. Vojtěcha. Po svém příjezdu do areálu Břevnovského kláštera arcibiskup Duka navštívil kostel sv. Markéty a poklonil se ostatkům sv. Vojtěcha uloženým v oltáři.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)